Vesti
Svet
Rusija i Severna Koreja: Moskva obećava da će razvijati odnose sa Pjongjangom
15.08.2022. 20:00
Izvor: RTS
Rusija i Severna Koreja: Moskva obećava da će razvijati odnose sa Pjongjangom
Rusija je obećala da će „razvijati sveobuhvatne i konstruktivne bilateralne odnose“ sa Severnom Korejom, rekao je Vladimir Putin, ruski predsednik. U pismu upućenom kolegi Kin Džong Unu povodom Dana oslobođenja Pjongjanga, 15. avgusta, Putin je objasnio da će prošireni bilateralni odnosi biti u „skladu sa interesima obe države“, izvestila je državna agencija KCNA. Kim je istakao da je prijateljstvo između ovih nacija uspostavljeno posle Drugog svetskog rata, pobedom nad Japanom i da se „iz veka u vek razvijalo i konsolidovalo“. Dodao je da će njihovo „drugarsko prijateljstvo“ još ojačati i da je „strateška i taktička saradnja, podrška i solidarnost“ između njih sada na „visokom nivou, na zajedničkom frontu usled vojne pretnje i provokacije neprijateljskih snaga“.
Pjongjang nije imenovao neprijateljske snage, ali je taj termin više puta ranije koristio kako bi označio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike.
Sovjetski Savez je nekada bio glavni saveznik Severne Koreje, pružajući ekonomsku saranju, kulturnu razmenu i pomoć.
Međutim, njihov odnos je oslabio padom Gvozdene zavese.
Do novog približavnja dolazi početkom 21. veka kada se Rusija postepeno udaljava od Zapada. Severna Korena je u julu 2022. bila jedna od retkih država koja je zvanično priznala dve separatističke oblasti Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.
Više o njima možete da pročitate ovde.
Pjongjang ih je priznao pošto je Rusija potpisala dekret kojim ih je proglasila nezavisnim.
Ukrajina, koja se bori protiv ruske invazije koja je počela 24. februara, u znak protesta, prekinula je sve diplomatske odnose sa Severnom Korejom.