Vesti
Svet
Rusi gađaju "jame pepela"?
24.08.2022. 20:00
Izvor: B92
Rusi gađaju "jame pepela"?
Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da Rusija pokušava da granatira "jame pepela" ukrajinske nuklearke Zaporožje kako bi "podigla oblake radioaktivne prašine".
U objavi na zvaničnom kanalu na Telegramu kasno sinoć zvaničnici su naveli da su minobacački napadi na okolna predgrađa Energodara, grada u neposrednoj blizini nuklearne elektrane, imali za cilj da pogode pepeo u nuklearki Zaporožje.
Prema njihovim rečima, to su lokacije na kojima se skladišti pepeo koji nastaje tokom rada elektrana.Ovaj otpad sadrži visoku koncentraciju toksičnih materija i nivo zračenja koji je najmanje dva i po puta veći od prirodnih izvora. Prilikom sušenja (otpada) stvara se prašina koja može da putuje na velike udaljenosti.
"Usled udara minobacača na pepeo stvaraju se oblaci prašine koje vetar raznosi oko Energodara. Monitoring radijacione pozadine, koji se sprovodi u blizini nuklearne elektrane, ukazuje na povećanje nivoa radijacije. okupatori pokušavaju da te podatke predstave kao rezultate minskih udara Oružanih snaga Ukrajine."