Vesti
Svet
Sud doneo neočekivanu odluku tokom istrage o imovini Donalda Trampa
26.08.2022. 20:00
Izvor: B92
Sud doneo neočekivanu odluku tokom istrage o imovini Donalda Trampa
Sudija američkog suda naložio je istražiteljima da objave redigovanu verziju sudskih spisa koji su ga ubedili da zatraži istragu o imovini Donalda Trampa.
Objavljivanje iskaza koji uključuje dokaze tužilaštva, moglo bi da otkrije nove detalje o istrazi protiv Trampa.
Sa druge strane, Ministarstvo pravde protivilo se objavljivanju necenzurisane verzije usred istrage koja je u toku. FBI je nedavno pretražio Trampovu vilu pokušavajući da ustanovi da li je Tramp počinio krivično delo kada je umesto u Nacionalni arhiv dokumenta iz Bele kuće poneo sa sobom.
Tramp negira optužbe. Sudija Brus Rajnhart je rekao da su tužioci pokazali ubedljiv razlog da "zatamne" delove dokumenta koji bi otkrili identitet svedoka, policijskih agenata i drugih strana, kao i "strategiju istrage, pravac, razmere, izvore i metode", prenosi BBC. Odluka sudije usledila je ubrzo pošto je ministarstvo pravde potvrdilo da je podnelo sudiji kopiju spisa sa predloženim redigovanim delovima.
Čak i u redigovanoj formi, spis može da pokaže zašto je Tramp navodno odneo poverljiva dokumenta poslednjih dana svog mandata i šta je uradio sa njima u svojoj kući u Palm Biču. Ostale informacije biće objavljene kad ili ako bude podignuta optužnica za krivično delo. Tramp i njegovi advokati koji su okarakterisali pretres njegovog poseda Mar-a-Lago kao politički motivisanu i nezakonitu, zatražili su da se objave neredigovani spisi.
Trampov portparol Tejlor Budovič rekao je da su napori da se "sakrije" njihov sadržaj "cinični" i mogu da se iskoriste da "prikriju vladinu korupciju".