Vesti
Politika
"Održaćemo svaku stavku programa" Šta će se dogoditi 17. septembra: Vlada otkazala "Evroprajd", ekstremisti prete, a organizatori tvrde: Šetaćemo!
28.08.2022. 20:00
Izvor: Blic
"Održaćemo svaku stavku programa" Šta će se dogoditi 17. septembra: Vlada otkazala "Evroprajd", ekstremisti prete, a organizatori tvrde: Šetaćemo!
Da li će se "Evroprajd" održati 17. septembra u 17 sati - pitanje je koje se postavlja i nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče poručio da je manifestacija otkazana. Naime, organizatori "Evroprajda" tvrde da neće odustati ni od jedne stavke šestodnevnog programa čak iako, kako kažu, MUP zabrani šetnju učesnika ove manifestacije u Beogradu.
Organizaciju "Evroprajda" u Beogradu već nedeljama prate tenzije i polarizacije, a po svemu sudeći, ni naredne tri sedmice neće biti ništa drugačije iako je Vučić u subotu izjavio da je u dogovoru sa većinom članova vlade i premijerkom ova manifestacija otkazana.
Organizaciju "Evroprajda" u Beogradu već nedeljama prate tenzije i polarizacije, a po svemu sudeći, ni naredne tri sedmice neće biti ništa drugačije iako je Vučić u subotu izjavio da je u dogovoru sa većinom članova vlade i premijerkom ova manifestacija otkazana.
Ubrzo nakon toga i vlada se oglasila saopštenjem u kome je istakla da "ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda 2022".
Ipak, organizatori "Evroprajda" i pored toga ne odustaju od ove manifestacije i najavljuju da će se sve održati po šesdonevnom planu i programu.Koordinator "Evroprajda" Goran Miletić ističe za "Blic" da još nisu dobili "nijedan dokument kao dokaz da će se ova manifestacija otkazati". On takođe naglašava i da se ostali propratni događaji planirani za šest dana održavanja manifestacije, ne mogu zabraniti.- Država ne može da otkaže događaje u zatvorenom prostoru kao što su, recimo, konferencije. Jedino što MUP može da uradi jeste da zabrani šetnju. Međutim, kontaktirali smo MUP i oni još nemaju nijednu informaciju niti dokument o tome - naglašava Miletić.
Kako kaže, već četiri puta MUP je zabranjivao šetnje učesnika "Parade ponosa" u prethodnih 13 godina.
- Prvi put 2009. godine pa 2011, 2012. i 2013. godine i svaki put smo se žalili Ustavnom sudu koji je u sva četiri slučaja donosio odluku da je zabrana bila neustavna. Ako zaista MUP sada i peti put donese odluku o zabrani šetnje mi ćemo se opet žaliti Ustavnom sudu - najavljuje Miletić.
Koordinator "Evroprajda" tvrdi da će se u svakom slučaju ova manifestacija održati po planu.
- Mi ćemo se svakako okupiti 17. septembra u 17 sati jer ne postoji razlog da poštujemo neustavne odluke ako dođe do zabrane šetnje od strane MUP-a. Do tada ima tri nedelje i očekujem sastanke i dogovore i sa vladom i sa Gradom Beogradom da radimo dalje na organizaciji ovog događaja - podvlači Miletić.Inače, još 14. avgusta održana je protestna šetnja protiv "Evroprajda" koju je organizovalo udruženje "Za odbranu porodice", a i za danas u 18 sati je najavljena litija u Beogradu pod nazivom "Za spas Srbije" od Saborne crkve do Hrama svetog Save.
Tenzije uoči "Evroprajda" podigao je, pre svih, episkop banatski Nikanor koji je u skandaloznoj javnoj besedi pozvao, između ostalog, na oružano nasilje protiv pripadnika LGBT populacije.
Takođe, na društvenim mrežama su protivnici "Evroprajda" otvoreno najavljivali nasilje kako bi sprečili organizovanje ove manifestacije.Miletič ćak ni u tome ne vidi veliki problem.
- Ukoliko postoje dileme o bezbednosti dajte da vidimo ko su ti ljudi koji prete nasiljem, koliko ih ima, šta ćemo da radimo sa njima. Ako je to "Levijatan", da li ih ima 10, 20, 100... Ako su navijači, šta ćemo sa njima, zašto do sada nije bio problem organizovati "Paradu ponosa". Učesnici litija mi ne deluju nasilno iako šire govor mržnje - ocenjuje Miletić.Inače, "Evroprajd" bi prema najavama trebalo da se održava šest dana - od 12. do 17. septembra u Beogradu.
Prema programu, prvog dana predviđeno je otvaranje manifestacije u 10 sati, a istoga dana najavljene su izložbe u KC Grad i KC Parobrod, dokumentarni film u Jugoslovenskoj kinoteci kao pozorišna predstava u Narodnom pozorištu.
Drugog dana predviđene su konferencije, izložbe, filmovi i žurka u Zapa barci.
Treći dan je rezervisan za konferencije, predavanja, radionice i okrugli sto na temu HIV-a, i nova žurka, a sličan program je i četvrtog i petog dana uz dosta predavanja, konferencija i filmskih projekcija.
Glavna manifestacija, odnosno šetnja, predviđena je poslednjeg, šestog dana, a nakon šetnje planiran je i veliki koncert koji bi prema programu trebalo da traje do 2 sata iza ponoći.
Program se odvija na više lokacija i ustanova u gradu: Prostor Miljenko Dereta, Zappa barka, Jugoslovenska kinoteka, KC Grad, KC Parobrod, Human Rights House, KC Beograd, Heartefact house, Endžio HAB, Hotel "Falkeštajner", Narodno pozorište, KC "Vuk", Drugstore, ENVOY conference.