Vesti
Sport
Naši odbojkaši imali određenih problema protiv velikog autsajdera, u drugom kolu grupne faze Svetskog prvenstva - 3:0
Srbija crvenela ali ubedljivo savladala Portoriko
29.08.2022. 20:00
Izvor: Danas
Srbija crvenela ali ubedljivo savladala Portoriko
Rezultatski ubedljivo, odbojkaši Srbije savladali su Portoriko u drugom kolu grupne faze Svetskog prvenstva – 3:0 (26:24, 25:21, 25:16). Ipak, gledano kroz prizmu igre, naši odbojkaši oscilirali su i na momente delovali daleko ispod stečenog i izgrađenog rejtinga na osnovu vrhunskih rezultata u poslednjih dvadesetak godina.
Naročito problematična bila je igra pulena Igora Kolakovića u prvom setu, koji su na kraju dobili kvalitetnim servisom Atanasijavića i stabilnošću na bloku.
Uroš Kovačević je dobio poštedu, tandem primača činili su Petrić i Ivović i upravo je u tom segmentu igra Srbije veoma oscilirala u meri da je Portoriko stigao na 24:24. Reč je o autsajderu u Grupi A i selekciji koja je u prvom kolu poražena od Tunisa sa ubedljiv 3:0 u setovima.
Na iskustvo, akcijama kroz sredinu preko srednjaka, i prevashodno na osnovu odličnog servisa Atanasijevića, drama nije prerasla u tragikomediju u uvodnom delu igre.
Ni u nastavku igra Srbije nije bila tečnija, naprotiv. Bilo je evidentno da „orlovi“ još uvek nisu u optimalnoj formi i da na idealan prijem rivala nemaju adekvatnih rešenja.
Ipak, u odnosu na uvodni deo meča, „orlovi“ su manje oscilirali, umešno čuvali četiri poena prednosti i na kraju poveli sa 2:0.
Tri vezana asa Atanasijevića u odlučujućem delu meča, stečena prednost od nekih sedam poena omogućili su srpskim odbojkašima da rasterećenije odigraju i da selektor Kolaković šansu ukaže i rezervistima među kojima nije bilo Pavla Perića zbog problema sa ramenom.
Petković je zamenio Atanasijevića, napadi kroz sredinu i sa pozicije jedan i dva proilazili su bez većih problema tako da se prednost povećavala, koketirajući sa dvocifrenom razlikom. U smiraj utakmice, u igru su ušli i tehničar Todorović, kao i srednjak Mašulović. Set je rešen sa ubedljivh 25:16.
Na kraju, domaćin je iskoristio priliku i da Marku Podrašćaninu pripredi malo iznenađenje za 35. rođendan, slavljeničku pesmicu koju je na izust otpevalo dvadesetak ljudi u hali.
Posle Ukrajine, Srbija je rezultatski dominantno pobedila i Portoriko. U poslednjem kolu igraće sa Tunisom.