Vesti
Svet
Misija na korak od demilitarizacije nuklearke?
31.08.2022. 20:00
Izvor: B92
Misija na korak od demilitarizacije nuklearke?
Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnoj elektrani Zaporožje na korak je od demilitarizacije lokacije, izjavio je ukrajinski ministar.
On je takođe rekao da je ključno da misiji, koju predvodi generalni direktor IAEA Rafael Grosi, bude omogućeno da razgovara sa osobljem na lokaciji.
"Po našem mišljenju važno je da misija može da razgovara sa osobljem i dobije prave, a ne ruske informacije, o tome šta je unutra", rekao je Haluščenko. Kako je dodao, tamo imaju vojnike, teška vozila, tako da moraju da provere realnu situaciju sa stanovišta nuklearne bezbednosti.Grosi je ranije danas po dolasku u Zaporožje rekao da je misija IAEA u nuklearnoj elektrani u tom gradu na jugu Ukrajine "tehnička", te da je cilj da spreči nuklearnu nesreću, a odgovarajući na pitanje o planovima za demilitarizovanu zonu u postrojenju, on je rekao da je to "stvar političke volje".
Zaporoška nuklearna elektrana, koja je pod kontrolom ruskih snaga, nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearka u Evropi po broju blokova i kapaciteta. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za granatiranje nuklearke.