Vesti
Svet
Stručnjaci IAEA stigli u kompleks nuklearne elektrane Zaporožje
01.09.2022. 20:00
Izvor: Danas
Stručnjaci IAEA stigli u kompleks nuklearne elektrane Zaporožje
Tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je danas u kompleks ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje kako bi procenio rizike i zaštitio je od katastrofe.
Stručnjaci su stigli do elektrane usred borbi ruskih i ukrajinskih snaga koje su dovele do zatvaranja jednog reaktora i ukazale na hitnost i opasnost njihovog zadatka.
Delegacija sa 14 stručnjaka IAEA stigla je u kompleks posle višemesečnih pregovora da im bude dozvoljen ulazak u najveću nuklearnu elektranu u Evropi.
Dok su se stručnjaci probijali prema kompleksu, Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale za granatiranje tog područja i za nastojanja da poremete posetu.Inspektori IAEA su došli konvojem terenskih vozila i kombija, predvođeni direktorom agencije Rafaelom Grosijem.
Grosi, koji je lično pregovarao sa ukrajinskim vlastima da dozvole prolaz timu, ranije je rekao da su rizici „veoma, veoma visoki“ u takozvanoj sivoj zoni između ukrajinskih i ruskih pozicija, ali da „postoje minimalni uslovi za kretanje“.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva očekuje „nepristrasnost“ od stručnjaka IAEA.
„Preduzimamo sve neophodne mere kako bismo osigurali da elektrana bude bezbedna, da funkcioniše bezbedno i da misija tamo ostvari sve planove“, kazao je Lavrov.
Ruske snage su okupirale elektranu na samom početku invazije na Ukrajinu, ali su njom nastavili da upravljaju ukrajinski inženjeri. Ukrajina tvrdi da Rusija koristi elektranu da u njoj skladišti oružje i da pokreće napade iz njene okoline, dok Moskva optužuje Ukrajinu da je bezobzirno pucala na tu oblast.