Vesti
Politika
Narodi Balkana imaju veliki potencijal kada rade zajedno i veruju u sebe
02.09.2022. 20:00
Izvor: Politika
Narodi Balkana imaju veliki potencijal kada rade zajedno i veruju u sebe
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da narodi i zemlje Balkana imaju veliki potencijal napretka kada rade zajedno i kada veruju u sebe.
„Mi na Balkanu uvek sebe potcenjujemo, mislimo da smo niža rasa koja postoji da služi ili da se pridružuje nekom drugom. A imamo potencijal kada smo zajedno i verujemo u sebe”, rekao je Vučić na završnoj konferenciji za novinare nakon sednice Samita lidera Otvorenog Balkana.
On je rekao da uvek postoje ljudi koji će u svakom procesu da pronađu negativne aspekte ali da nije normalno da neko radi protiv sebe.
„Možda nismo najbolji ali nismo, vala, ni najgori. Ako radimo zajedno, možemo da budemo među najboljima u Evropi i da imamo veće stope rasta, napredak na kulturnom planu ali i da gajimo veće poštovanje između sebe”, rekao je on.
Vučić je rekao da cilj svih zemalja regiona mora da bude mir, stabilnost i napredak a ne šta je ko od političara kome rekao i ko je koga uhvatio za gušu.
„Jel vi stvarno mislite da je ovaj sastanak za mene manje važan nego prisustvo samitu EU ili evropskom savetu? Nije. Ovo mi je najvažniji sastanak, jer je to sastanak sa komšijama sa kojima delimo hleb i kojima treba prvi da priteknemo u pomoć”, rekao je on prenosi Tanjug.
On je rekao da se Srbija neće odricati ni prijateljstva sa Turskom ili Mađarskom.
„Mi jesmo i ostajemo na evropskom putu. Ali nećemo seći sebi nogu da bi nas neko pomilovao po glavi”, rekao je.
Odgovarajući na pitanje zbog čega još nije sprovedena ideja o ukidanju radnih dozvola između zemalja Otvorenog Balkana i uvođenju zajedničke naplate putarina, Vučić je rekao da su Srbija i Albanija već usvojile sve neophodne dokumente ali da nedostaje još odluka parlamenta u Skoplju.
„Verujem da će i to biti urađeno. To bi bio kamen temeljac od koje počinju sve velike stvari. Posle toga će ići lakše”, rekao je on.
Vučić je na kraju pohvalio crnogorskog premijera Dritana Abazovića zbog toga što je doneo „mnoge teške odluke” i što je za svoj narod i državu u 100 dana uradio više nego mnogi premijeri za čitavu deceniju.