Vesti
Politika
Evropska prestonica Beograd: Diplomatske aktivnosti veoma žive: Pet lidera regiona već stiglo u Srbiju, a očekuju se još tri važna gosta
03.09.2022. 20:00
Izvor: Blic
Evropska prestonica Beograd: Diplomatske aktivnosti veoma žive: Pet lidera regiona već stiglo u Srbiju, a očekuju se još tri važna gosta
Beograd je ove nedelje poprište važnih diplomatskih aktivnosti - prestonicu Srbije posetili su lideri pet zemalja regiona a očekuje se i da će tokom narednih dana doputovati i najviši zvaničnici Turske i Mađarske.
Posle "Otvorenog Balkana" i dolaska lidera Albanije Edija Rame, Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog, Crne Gore Dritana Abazovića, kao i predsedavajućeg Veća ministara BiH Zorana Tegeltije, u Beograd je danas stigao i predsednik Slovenije Borut Pahor.
Početkom nedelje u Srbiju dolazi i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a zatim i mađarska predsednica Katalin Novak. Nakon nje, Srbiju će posetiti i premijer Mađarske Viktor Orban.
Svi oni će posetiti našu zemlju u samo nedelju dana što pokazuje važnost Srbije na međunarodnoj političkoj sceni. Prema saznanjima Blica, sa zvaničnicima Turske planirano je održavanje biznis foruma i potpisivanje važnih sporazuma.
Centralni događaj je "Otvoreni Balkan" a predsednik Slovenije je danas dao otvorenu podršku toj inicijativi.
- Nije tajna da kao prijatelj ovog regiona podrzavam "Otvoreni Balkan" i čestitam Vučiću i njegovim kolegama za napredak u toj inicijativi. To je jedna od retkih konstruktivnih inicijativa za povezivanje i saradnju u regionu - rekao je Pahor.
Dodao je da takvih inicijativa nema dovoljno.
- U drugoj polovini ove godine na neki drugi način biće osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces. OB i Berlinski proces imaju mnogo toga zajendičkog. Ako se Berlinski proces ubrza - dobro je, ako ne, onda Otvoreni Balkan postaje velika mogućnost za Zapadni Balkan - ocenio je Pahor.
Na tu inicijativu osvrnuo se i docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić koji je rekao da je inicijativa u kratkom vremenskom periodu pokazala rezultate u olakšavanju protoka ljudi, roba, kapitala i uslugaa.
- Posebno važno su olakšice koje bi uskoro mogle da kreiraju jedinstveno tržište radne snage - naveo je Surlić.
Samit u Beogradu je, dodao je on, prisustvom predstavnika Bosne i Hercegovine i Crne Gore ohrabrio da u bliskoj budućnosti može okupiti sve zemlje regiona.