Vesti
Sport
"Orlovi" udarili i drugu recku, na kratku pauzu sa maksimalnim učinkom
03.09.2022. 20:00
Izvor: RTS
"Orlovi" udarili i drugu recku, na kratku pauzu sa maksimalnim učinkom
Košarkaška reprezentacija Srbije ponovo je delovala veoma sigurno i dominantno, ovoga puta protiv selekcije Češke, koju je savladala sa 81:68. Selektora Pešića može da raduje maksimalan učinak nakon prva dva kola, ali i sve bolja i organizovanija igra "orlova" u Pragu.
Nakon ubedljive pobede nad Holandijom, Srbija je "udarila recku" i protiv Češke.
Na trenutke i lakše od očekivanog, "orlovi" su savladali na papiru najjačeg protivnika u grupnoj fazi Evrobasketa.
Mnogo razloga za zadovoljstvo ima selektor Svetislav Pešić, čiji su izabranici ponovo delovali kao tim, porodica i skup kvalitetnih košarkaša koji se nameračio na medalju na Evropskom prvenstvu.
Deluje da, kako vreme prolazi, "orlovi" deluju sinhronizovanije i upoznatije sa svojim ulogama i zadacima i da se to sve više primećuje na terenu.
Dobro pozicioniranje i protok lopte krasili su igru našeg tima od početka do kraja meča.
Ono što se posebno istaklo u ovom meču, a nije toliko u prethodnim duelima sa Holandijom, Grčkom, Turskom, Nemačkom, Slovenijom itd, jeste situacija da je Srbija do najubedljivije prednosti (25 poena), došla u trenucima kada su Micić i Jokić bili na klupi.
Bilo je to u drugoj četvrtini, koju je Srbija dobila sa 23:10, a kada su odgovornost preuzeli momci sa klupe. Ista postavka je i odbila poslednje nalete Češke, kada su domaćini pokušali u poslednjoj deonici da se potpuno vrate u meč.
Poput meča sa Holandijom, Pešić je ponovo solidno rotirao, dozirao pojedine igrače, a neke druge uvodio u jači ritam i minutažu.
Još jednom treba pohvaliti i navijače, pošto smo protiv domaće selekcije, većim delom imali domaćinsku atmosferu.
Navijači naše reprezentacije, kao i u prvom meču, u velikom broju su ispunili arenu u Pragu i znali da daju vetar u leđa svojim reprezentativcima.
Treba pomenuti i podatak da je Češka igrala bez jednog od najboljih igrača, Tomaša Saturanskog, koji je iz predostrožnosti prepustio ovaj meč, kako bi bio spreman za naredne.
To malo govori i o tome da se nisu previše nadali pobedi u ovom meču, pa će u preostalim utakmicama ići na sve ili ništa.
Za razliku od perioda pre početka Evrobasketa, kada se Srbija sastajala sa veoma jakim protivnicima, to nije slučaj u grupnoj fazi, što u velikoj meri može pomoći "orlovima" da kroz pobede i limitirano zalaganje, dođu do prave forme i atmosfere pred početak nokaut faze.
Sledi kratak predah i pauza od jednog dana, na koju Srbija odlazi u najboljem mogućem raspoloženju i sa maksimalnim učinkom.
Za sada, sve ovo deluje više nego dobro. Ipak, to ne daje razloga za opuštanje, a uvereni smo da tako razmišljaju reprezentativci Srbije.
Sledeće "žrtve" Pešićevih "orlova" su Finska i Izrael, gde će ponovo morati da se opravda status apsolutnog favorita, ostvariti one unapred upisane pobede, ostati zdrav i gladan uspeha.