Vesti
Svet
Bez državnih počasti, Putina i zapadnih lidera: Skromna sahrana poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova
03.09.2022. 20:00
Izvor: Kurir
Bez državnih počasti, Putina i zapadnih lidera: Skromna sahrana poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova
Mihail Gorbačov, poslednji sovjetski lider i političar čija je politika otvorenosti i ekonomske "rekonstrukcije" dovela do promene komunističkog režima u zemlji a okončanje Hladnog rata učinilo ga miljenikom Zapada, biće sahranjen danas u Moskvi.
Komemoracija Gorbačovu, koji je preminuo u utorak u 91. godini u bolnici u Moskvi, biće održana u Domu sindikata u ruskoj prestonici, a zatim će biti sahranjen na moskovskom Novodevičjem groblju u subotu popodne.
Gorbačovu, koji je zbog radikalnih ekonomskih reformi kontroverzna, a ponekad i prezrena figura kod kuće, uskraćena je zvanična državna sahrana što je bilo uobičajeno za sve sovjetske lidere osim za Nikitu Hruščova, koji je zbačen sa mesta premijera 1964. i koga su prezirali njegovi naslednici, piše Vašington post.
Ruski predsednik Vladimir Putin, navodi list, prezirao je Gorbačova i nazvao je raspad Sovjetskog Saveza "katastrofom“. Dok su drugi bivši sovjetski lideri bili sahranjeni unutar zidina Kremlja, Hruščov je sahranjen u Novodevičiju, koji će ujedno biti i poslednje počivalište Gorbačova.
Kremlj je saopštio da će sahrana Gorbačova i dalje imati "elemente“ državne sahrane, poput počasne garde, i da država pomaže u njenom organizovanju.
Putin, međutim, neće biti prisutan, u skladu sa, kako navodi Vašington post, svojim stavom o zbližavanju Gorbačova sa Zapadom, njegovim političkim i ekonomskim reformama, podršci slobodi govora i transparentnosti vlade i, pre svega, raspuštanju Sovjetskog Saveza.
Putin je u četvrtak odao počast Gorbačovu posetivši bolnicu u kojoj je ostalo telo političara nakon njegove smrti. Na snimku koji su emitovali državni TV kanali, Putin se može videti kako ostavlja buket crvenih ruža pored kovčega, klanja se i potom odlazi iz pogrebne sale Centralne kliničke bolnice bez reči.
Subotnja komemoracija, koja je otvorena za javnost, održaće se u Stubnoj sali starog sovjetskog Doma sindikata, koji je takođe bio mesto komemoracije Vladimiru Lenjinu, Josifu Staljinu i Leonidu Brežnjevu. Gorbačov će biti sahranjen pored svoje supruge Raise, koja je umrla 1999. godine.
Sahrana Gorbačova je u potpunoj suprotnosti sa sahranom Borisa Jeljcina, prvog predsednika Rusije i jedinog drugog nacionalnog lidera koji je umro tokom Putinovog predsedništva. Sahrana Jeljcina, koji je Putina izabrao za svog naslednika, prenožena je uživo, a komemoracija je održana u moskovskoj Katedrali Hrista Spasitelja kada je umro 2007.
Putin je proglasio dan sahrane Jeljcina danom nacionalne žalosti.
Gorbačov, koji je generalno izbegavao bilo kakvu direktnu ličnu kritiku na račun Putina, navodno je bio uznemiren zbog odluke aktuelnog ruskog predsednika da izvrši invaziju na Ukrajinu.
Pavel Palažčenko, pomoćnik i prevodilac koji je radio uz Gorbačova skoro četiri decenije, rekao je da je u jednom od njihovih poslednjih telefonskih razgovora Gorbačov delovao "šokiran i zbunjen“ stanjem u zemlji kojom je nekada vladao.
"Nije samo [vojna] operacija koja je počela 24. februara, već čitava evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tokom proteklih godina bila je zaista, zaista veliki udarac za njega“, rekao je Palažčenko u intervjuu Rojtersu. "To ga je zaista slomilo emocionalno i psihički."
Aleksej Venediktov, istaknuta liberalna medijska ličnost koji je razgovarao sa Gorbačovom u julu, takođe je rekao da se bivši sovjetski lider protivio ratu i da je povređen time što mu je Putin poništio životno delo - građanske slobode i slobodu štampe.
"Mogu da vam kažem da je Gorbačov uznemiren“, rekao je Venediktov ruskom časopisu Forbs.
Za razliku od Jeljcinove sahrane, kojoj je prisustvovalo desetine šefova država i drugih stranih zvanica, uključujući bivše predsednike SAD Bila Klintona i Džordža V. Buša, na sahrani Gorbačova biće prisutan relativno mali broj takvih gostiju s obzirom na ozbiljne tenzije zbog rata u Ukrajini.
Stejt department je u petak saopštio da će sahrani prisustvovati američki ambasador u Rusiji Džon Salivan. Predsedniku Džou Bajdenu, zajedno sa stotinama drugih zvaničnika iz zemalja koje Rusija sada smatra "neprijateljskim“, zabranjen je ulazak u zemlju.