Vesti
Svet
Prvo obraćanje Čarlsa Trećeg: Gde god da živite, služiću vam
09.09.2022. 20:00
Izvor: Politika
Prvo obraćanje Čarlsa Trećeg: Gde god da živite, služiću vam
LONDON- Britanski kralj Čarls Treći odao je večeras u prvom obraćanju naciji kao novi suveren počast svojoj majci, kraljici Elizabeti Drugoj i njenom životu posvećenom službi, i poručio da će nastojati da svima služi sa poštovanjem, lojalnošću i ljubavlju.
„Kao što je i sama kraljica činila sa nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano zaklinjem da ću kroz preostalo vreme koje će mi Bog dati, poštovati ustavna načela u srcu naše nacije”, naveo je Čarls, prenosi Tanjug.
On je dodao da će nastojati da služi sa lojalnošću, poštovanjem i ljubavlju, kao što je, kako je naglasio, i činio celog života „gde god da živite u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u oblastima i teritorijama širom sveta i bez obzira na vaše poreklo i uverenja”.
Čarls Treći rekao je da je njegova majka bila inspiracija i primer njemu i celoj njegovoj porodici i naveo da joj duguju za ljubav, privrženost, vođstvo, razumevanje i davanje primera.
On je dodao da uz tugu koju kraljevska porodica trenutno oseća, „delimo sa mnogima od vas u Ujedinjenom Kraljevstvu, u svim zemljama u kojima je kraljica bila šef države, u Komonveltu i širom sveta, duboki osećaj zahvalnosti za više od 70 godina” tokom kojih je kraljica služila ljudima toliko mnogo nacija.
Podsetio je da je kraljica 1947, na svoj 21. rođendan, obećala da će posvetiti život, bio on kratak ili dug, služenju narodu.
„To je bilo više od obećanja: to je bila duboka lična predanost, koja je definisala ceo njen život. Ona se žrtvovala za dužnost. Njena predanost i posvećenost kao suverena nikada se nije pokolebala, u vremenima promena i napretka, u vremenima radosti i slavlja, i u vremenima tuge i gubitka”, naglasio je Čarls.
On je istakao da je kraljica gajila ljubav prema tradiciji, ali je uz to „neustrašivo zagrlila napredak, koji nas čini velikim kao naciju”, prenosi Rojters.
Istakao je da deli osećaj neizmernog gubitka sa narodom zbog smrti kraljice tokom čije su se vladavine u poslednjih 70 godina, kako je ukazao, Velika Britanija i svet suočili sa mnogo promena.
U tom kontekstu naveo je da je britansko društvo postalo društvo mnogih kultura i vera i da su se promenile i institucije države, ali su, podvukao je, britanska nacija i ostali narodi kojima vlada kraljevska porodica napredovali, dok su ostale vrednosti koje poštuju.
„Uloga i dužnosti monarhije takođe ostaju, kao i poseban odnos i odgovornost suverena prema Engleskoj crkvi, u kojoj je moja vera tako duboko ukorenjena”, rekao je on.
Kralj je rekao da će se njegov život promeniti s obzirom na to da preuzima nove dužnosti i da neće više moći da posvećuje toliko vremena i energije dobrotvornim organizacijama i pitanjima do kojih mu je iskreno stalo, ali da zna da će taj posao otići u pouzdane ruke.
Kazao da je ovo vreme promena za njegovu porodicu i da računa na pomoć svoje voljene Kamile, koja je sada postala njegova kraljica-supruga.
Čarls je pozvao narod da izvuku snagu iz svetlosti njenog primera.
„U ime cele svoje porodice mogu samo da ponudim najiskreniju i najsrdačniju zahvalnost za vaše saučešće i podršku. Oni mi znače više nego što mogu da ikada izrazim”, naveo je Čarls Treći.
Obraćanje je završio zahvalnošću majci.
„A mojoj dragoj mami, dok počinje svoje poslednje veliko putovanje kako bi se pridružila mom dragom pokojnom tati, jednostavno želim da kažem 'hvala ti'. Hvala ti za tvoju ljubav i predanost našoj porodici i nacijama kojima si marljivo služila svih ovih godina”, poručio je novi britanski kralj.
Čarls Treći se obratio javnosti dok je na svom stolu imao uramljenu fotografiju preminule kraljice.
Njegov govor je emitovan na televiziji i strimovan u katedrali Svetog Pavla, gde je oko 2.000 ljudi prisustvovalo službi sećanja na kraljicu, prenela je Beta-AP.LONDON- Novi kralj Čarls Treći sastao se danas u Bakingemskoj palati sa premijerkom Velike Britanije Liz Tras, prenosi Beta.
Prvi susret Tras i Čarlsa Trećeg trajao je oko pola sata, javlja Bi-Bi-Si.
Posle smrti britanske kraljice Elizabete Druge, njen najstariji sin koji ima 73 godine, Čarls, nasledio je tron.