Vesti
Svet
Kovčeg sa telom kraljice iz Balmorala stigao u Edinburg
11.09.2022. 20:00
Izvor: RTV
Kovčeg sa telom kraljice iz Balmorala stigao u Edinburg
London/Nju Delhi/Sidnej - Kovčeg sa telom preminule kraljice Elizabete Druge stigao je iz škotskog dvorca Balmoral u Edinburg, posle šestočasovnog putovanja.
Pogrebna povorka prelazila je sporo put od 280 kilometara od Balmorala do Edinburga kako bi građani mogli da odaju poslednju poštu kraljici.
Na hiljade ljudi nalazilo se na ulicama Edinburga dok je prolazila pogrebna povorka, preneo je AP.
Kraljičina povorka je stigla do palate Holirudhaus u Edinburgu, preneo je Bi-Bi-Si.
Kovčeg će ostati u Holirudhausu preko noći i biće prebačen u katedralu Svetog Egidija sutra popodne gde će škotska javnost moći da oda počast preminuloj kraljici.
Kovčeg su na putu iz dvorca Balimor u Edinburg pratili kraljičina kćerka princeza Ana i njen suprug Tim Lorens, preneo je Gardijan.
Indija danas tuguje za kraljicom Elizabetom
Vlada Indije proglasila je danas dan žalosti zbog smrti kraljice Elizabete Druge, javlja BBC.
Zastave na državnim ustanovama su postavljene na pola koplja, a svi zvanični događaji su otkazani.
Kako dodaje britanski javni servis, osećanja u Indiji su pomešana: neki se pitaju zbog čega se odaje pošta simbolu kolonijalne vladavine, ali mnogi ipak biraju da gledaju šire od te slike jer su poštovali lik i delo Elizabete Druge.
Premijer Indije Narendra Modi je opisao Elizabetu kao "simbol našeg vremena", dok je opozicioni lider Sonija Gandi rekla da je kraljica bila voljena i simbol kontinuiteta i snage.
Čarls zvanično proglašen suverenom Australije i Novog Zelanda
Kralj Čarls danas je zvanično proglašen suverenom Australije i Novog Zelanda na svečanim ceremonijama koje su održane u prestonicama ove dve zemlje.
Na Novom Zelandu, proglašenje kralja je održano u Velingtonu, na ceremoniji u parlamentu, prenosi Rojters.
Premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern, rekla je tokom ceremonije da je sada kraljičin sin "Njegovo Veličanstvo Kralj Čarls III proglašen za našeg suverena".
Ona je dodala da je nakon smrti kraljice Elizabete II, Novi Zeland ušao u vreme promena.
"Kralj Čarls je konsistentno pokazivao duboku brigu prema našoj naciji", kazala je premijerka, dodajući da ne sumnja da će se taj odnos još produbiti.
Predstavnik britanske monarhije u Australiji, generalni guverner Dejvid Harli, proglasio je Čarlsa kraljem i suverenom te zemlje na ceremoniji održanoj u parlamentu u Kanberi.
Britanski monarh je suveren Australije i Novog Zelanda, kao i još 14 teritorija izvan Ujedinjenog Kraljevstva, iako je ta uloga mahom ceremonijalna.
Prethodno je australijski premijer Entoni Albaneze saopštio da će nacionalni dan žalosti u Australiji biti 22. septembar.