Vesti
Svet
Ukrajinski ministar besan na Nemce: Non stop tražimo tenkove i oklopna vozila, a dobijamo izgovore!
13.09.2022. 20:00
Izvor: Kurir
Ukrajinski ministar besan na Nemce: Non stop tražimo tenkove i oklopna vozila, a dobijamo izgovore!
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je u utorak Nemačku da ignoriše pozive Kijeva da pošalje tenkove Leopard i borbena vozila pešadije Marder, ističući da Berlin koristi samo "apstraktne strahove i izgovore" kao izgovor.
Kuleba je ovo rekao nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski još jednom pozvao Zapad da ubrza isporuku naoružanja njegovoj zemlji, koja poslednjih dana beleži vojne uspehe na severoistoku zemlje.
„Iz Nemačke stižu razočaravajući signali, a Ukrajini su odmah potrebni leopardi i marderi – da bi oslobodili ljude i spasili ih od genocida“, napisao je šef ukrajinske diplomatije na Tviteru.
„Ni jedan racionalan argument zašto se to oružje ne može poslati, samo apstraktni strahovi i izgovori. Zašto se Berlin plaši onoga čega se Kijev ne plaši?“, dodao je Kuleba u neobično otvorenom stilu za sebe.
Rojters piše da je Nemačka poslala samohodne haubice u Ukrajinu i da Zelenski i Kuleba smatraju da to nije dovoljno.
Na sajtu nemačke vlade redovno se ažurira duga lista naoružanja koje šalje Nemačka, među kojima su 24 protivavionska GEPARD-a, 54 oklopna transportera M113, 3 hiljade protivtenkovskih Pancerfaust 3, 500 sistema Stinger, 2,7 hiljada protiv - avion STREL, 21,8 miliona komada municije za vatreno oružje, 10 hiljada projektila 155 mm.
Kuleba često kritikuje Nemačku što sporo šalje oružje, sugerišući da je to zbog straha Berlina od antagonizacije ruskog predsednika Vladimira Putina.
„Šest meseci se saveznici svađaju ko će prodati tenkove Ukrajini. Nema ih već šest meseci jer nema 'političkog rešenja'. Rusija nastavlja svoj teror, ljudi ginu, vreme se gubi. Nemačko, čekamo vaš znak", napisao je on na Tviteru u utorak.
U razgovorima sa Kulebom tokom vikenda, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok obećala je dalju vojnu pomoć Ukrajini i nije isključila slanje tenkova, dodajući da će „naredne nedelje i meseci biti presudni” za ratom razorenu zemlju.