Vesti
Svet
Tramp optužen za lažno prikazivanje imovine
22.09.2022. 20:00
Izvor: Politika
Tramp optužen za lažno prikazivanje imovine
Tužba udara u srž onoga što je Trampa učinilo poznatim: sliku bogatstva i raskoši koju je prihvatao tokom svoje karijere prvo kao investitor u nekretnine, a zatim kao rijaliti TV voditelj, a kasnije i kao predsednik
Njujork – Glavna tužiteljka Njujorka optužila je danas bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i njegovu kompaniju za prevaru, navodeći da su lažima uvećali imovinu za milijarde dolara, uključujući terene za golf, hotele i njegove domove u „Trampovoj kuli” i Mar-a-Lago na Floridi.
Državna tužiteljka Letisia Džejms je to nazvala: „Umetnost krađe”.
Njena tužba, podneta državnom sudu u Njujorku, predstavlja vrhunac trogodišnje građanske istrage protiv Trampa i njegove organizacije. Troje Trampove najstarije dece Donald mlađi, Ivanka i Erik Tramp, takođe su imenovani kao optuženi, zajedno s dvojicom dugogodišnjih rukovodilaca kompanije, Alenom Vajselbergom i Džefrijem Mekonijem, prenela je Beta.
Tužba udara u srž onoga što je Trampa učinilo poznatim: sliku bogatstva i raskoši koju je prihvatao tokom svoje karijere prvo kao investitor u nekretnine, a zatim kao rijaliti TV voditelj, a kasnije i kao predsednik.
Džejmsova želi da Tramp i ostali optuženi plate najmanje 250 miliona dolara, što je, kako je rekla, približna vrednost beneficija koje su stekli lažnim prikazivanjem.
Džejmsova, demokratkinja, saopštila je detalje tužbe na konferenciji za novinare. Ona je rekla da je njena kancelarija podnela tužbu koja je građanskopravne, a ne krivične prirode, pošto je odbila ponude za nagodbu koje su dali advokati optuženih.
Otkrivena šema prevare imala je za cilj da ojača imidž Trampa kao milijardera i vrednost njegove imovine kada mu je to davalo prednost, na primer u dobijanju povoljnih uslova zajma, dok je u drugim vremenima umanjio vrednost imovine u poreske svrhe, saopštila je Džejmsova.
„Ova istraga je otkrila da se Donald Tramp godinama bavio nezakonitim ponašanjem da bi naduvao svoju neto vrednost, da bi obmanuo banke i ljude države Njujork”, rekla je Džejmsova na konferenciji za novinare.
„Tvrditi da imate novac koji nemate ne predstavlja umetnost dogovora. To je umetnost krađe”, rekla je ona.
Džejmsova je rekla da je njena istraga otkrila potencijalna krivična dela, uključujući falsifikovanje poslovnih dokumenata, izdavanje lažnih finansijskih izveštaja, prevaru u osiguranju, zaveru i bankarsku prevaru. Ona je rekla da njena kancelarija te nalaze prosleđuje federalnim tužiocima i Poreskoj službi.
U izjavi objavljenoj na njegovoj platformi „trut sošal”, Tramp je tužbu nazvao „još jednim lovom na veštice od strane rasističkog državnog tužioca” i to „uprkos činjenici da je grad (Njujork) jedna od svetskih katastrofa zločina i ubistava pod njenim nadzorom”.
Trampova advokatica Alina Haba rekla je da tužba „nije usredsređena ni na činjenice ni na zakon, već je isključivo usmerena na unapređenje političke agende državnog tužioca”, optužujući Džejmsovu da je zloupotrebila ovlašćenja „tako što se bavi transakcijama u kojima apsolutno nije bilo nikakvog kršenja propisa”.
Džejmsova nastoji da ukloni porodicu Tramp iz preduzeća uključenih u navodnu prevaru i želi da nezavisan posmatrač najmanje pet godina nadgleda usklađenost s propisima Trampove organizacije, finansijsko izveštavanje, procene i otkrivanje podataka zajmodavcima, osiguravačima i poreskim vlastima.
Ona traži da zabrani Trampu i njegovoj organizaciji kupovinu komercijalnih nekretnina bar pet godina, da dobijaju kredite od banaka u Njujorku i da trajno zabraniti Trampu i troje njegove odrasle dece da budu službenici ili direktori u bilo kojoj njujorškoj korporaciji ili sličnom poslovnom subjektu u državi Njujork.
Tužba dolazi usred vrtloga pravnih izazova bez presedana za bivšeg predsednika, uključujući istragu Ef-Bi-Aja o Trampovom postupanju s poverljivim dokumentima, i istrage njegovih napora da poništi izbore 2020. godine.
Trampova organizacija bi trebalo da bude na suđenju u oktobru u krivičnom predmetu, optužena da je planirala da daje neoporezovane povlastice višim rukovodiocima, uključujući svog dugogodišnjeg šefa finansija Vajselberga, koji je sam uzeo više od 1,7 miliona dolara u dodacima na platu.
Vajselberg (75), priznao je krivicu 18. avgusta. Njegov sporazum o priznanju krivice zahteva od njega da svedoči na suđenju kompaniji pre nego što dobije petomesečnu zatvorsku kaznu.
Ukoliko bude proglašena krivom, Trampova organizacija bi mogla da se suoči sa kaznom u duplom iznosu neplaćenog poreza.
Sva ta pravna drama odvija se uoči novembarskih izbora na sredini mandata, na kojima republikanci pokušavaju da osvoje kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa.
Tramp međutim postavlja temelje za svoju potencijalnu kampanju povratka na mesto predsednika SAD na izborima 2024. godine i optužio je administraciju predsednika Džozefa Bajdena da ga cilja da bi ugrozila njegove političke šanse.
U prethodnom sukobu sa Trampom, tužiteljka Džejms je nadgledala zatvaranje dobrotvorne Trampove fondacije, na osnovu tužbe da je zloupotrebio imovinu da bi rešio poslovne sporove i podstakao svoju kandidaturu za Belu kuću. Sudija je naložio Trampu da plati dva miliona dolara nizu oštećenih dobrotvornih organizacija.