Vesti
Politika
Vučić: Ova zima će biti veoma teška, a sledeća još teža
23.09.2022. 20:00
Izvor: RTV
Vučić: Ova zima će biti veoma teška, a sledeća još teža
Njujork - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na kraju višednevne posete Njujorku, gde je govorio na Generalnoj skupštini UN, da će sledeća zima biti teška i da je zbog toga važno praviti veći finansijski bafer, o čemu je razgovarao sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom.
Vučić je, u izjavi novinarima, rezimirajući sastanke koje je imao od sinoć, podsetio da je prisustvovao neformalnoj večeri Svetskog ekonomskog foruma, na kojem su bili mnogi lideri od belgijskog premijera, do šefova diplomatije Ukrajine, Japana, Kostarike, Ruande, Paname, ali i šefica MMF-a Kristalina Georgijeva.
"Sa Georgijevom sam se dugo zadržao u razgovoru o pravljenju stend baj aranžmana. Važno je da pravimo veći finansijski bafer, kako bi se osigurali za zimu. Citirao bih šta mi je rekla, a to je da će ova zima biti veoma teška, a sledeća još teža", preneo je on.
Vučić je ukazao da su vlade nešto novca uštedele za ovu zimu, a da će za sledeću biti teško odvojiti sredstva, pa će mnoge zemlje nestati sa radara finansijske stabilnosti.
"Moramo to da izbegnemo, da pravimo veću bafer zonu, da radimo na rastu i razvoju Srbije. Pitao sam je kako da radimo na tome i ona je rekla: Radite na finansijskim baferima", ukazao je on.
Vučić je kazao da je danas imao dosta sastanaka sa predstavnicima afričkih zemalja, slovenačkim prijateljima, kao i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim.
"Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima. Zahvalio sam mu se na podršci našem teritorijalnom integritetu", podvukao je on.
Vučić: Mi se borimo, ne sa Prištinom, već zapadnim silama
Vučić je, povodom aktivnosti predsednice privremenih institucije u Prištini Vljose Osmani da izbori dodatna priznanja Kosova, istakao da se ne radi o borbi Prištine, već da se radi o našoj borbi protiv onoga što rade velike zapadne sile.
"Kako vidim, radiće na sve moguće načine i mi ćemo da se borimo. Video sam već tri azijske i tri afričke zemlje koje su targetovali. Mi ćemo da nastavimo da radimo. Nije pitanje Prištine, već naše borbe protiv onoga što će raditi sve velike zapadne sile", poručio je Vučić.
On je ukazao da te sile sada gledaju da isključe jednu Rusiju iz UN, da je Srbija mala, ali i da će tako mala uspeti da se snalazi i bori.
"Neće im baš biti onako lako kako su zamislili", poručio je Vučić.
Vučić se sastao sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland
Vučić se na marginama Generalne debate u UN sastao sa zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland.
"Sastanak sa zamenicom državnog sekretara Viktorijom Nuland, kao i uvek, bio je izuzetno otvoren i sadržajan. Razmotrili smo najbitnija globalna i regionalna geopolitička pitanja, ali i dodatne mogućnosti za jačanje partnerskog dijaloga sa SAD, kako u ekonomskom smislu, tako i u kontekstu sveobuhvatne bilateralne saradnje", objavio je Vučić na instagramu.
Naveo je da je sinoć iskoristio priliku da zahvali gospođi Nuland na ozbiljnom, racionalnom i otvorenom angažmanu i razumevanju prilika na Zapadnom Balkanu.
Vučić i Nahjan o projektima od zajedničkog interesa
Vučić se u Njujorku sastao i sa ministrom za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom.
"Uvek odlična radna atmosfera na sastancima sa našim prijateljima iz UAE", naveo je Vučić na instagramu.
Kaže da je sa šeikom Abdulom bin Zajedom al Nahjanom razgovarao dugo i otvoreno o svim bitnim aktuelnim pitanjima, ali i o konkretnim projektima od obostranog interesa.
"Ponovio sam da su svestrana saradnja i čvrsti uzajamni odnosi između Srbije i UAE od ogromnog sveobuhvatnog značaja za nas, imajući u vidu ne samo fascinantan napredak ove zemlje u svim oblastima, već i sve uticajniju poziciju koju zauzima na međunarodnoj geopolitičkoj sceni", naveo je Vučić.
Vučić sa Salivenom o ekonomiji, politici, KiM...
Vučić se na marginama Generalne debate sastao i sa savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.
"Razgovarali smo o ekonomiji, svim važnim političkim pitanjima, stremljenjima Srbije, regionu, Kosovu i Metohiji, kao i o stvarima koje su veoma važne za unapređenje naše saradnje. Bilo je reči i o političkim odnosima, ali i o energetskim projektima i obnovljivim izvorima energije", objavio je Vučić na instagramu posle sastanka.
Istakao je da je sastanak sa Salivenom bio verovatno jedan od najznačajnijih.
"Razgovor je bio veoma otvoren i iskren. Džejk Saliven je budućnost američke politike i zauzima takvu poziciju da de facto odlučuje i o ključnim pitanjima sveta", naveo je predsednik Srbije.
Preneo je da je govorio na tom sastanku koji su stavovi Srbije i ukazao na ono što je važno, a to je da zajednički damo sve od sebe da pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i Amerike i da imamo još više investitora.
"Izrazili smo zadovoljstvo dolaskom kompanije Rivian u Srbiju, jer je to velika stvar", naveo je Vučić.