Vesti
Sport
Nova pobeda odbojkašica Srbije na Svetskom prvenstvu
26.09.2022. 20:00
Izvor: Danas
Nova pobeda odbojkašica Srbije na Svetskom prvenstvu
Odbojkašice Srbije pobedile su reprezentaciju Bugarske rezultatom 3:2 (25:21, 22:25, 25:27, 25:21, 15:9) u meču drugog kola C grupe Svetskog prvenstva u Holandiji i Poljskoj.
Aktuelne svetske prvakinje, koje su u prvom meču šampionata bile bolje od Kanade (3:0), do trijumfa su stigle mnogo teže nego što se očekivalo, posle puno grešaka i oscilacija u igri.
U prvom setu neizvesnost je trajala do rezultata 20:19, kada je selektor Santoreli u igru uveo Katarinu Lazović. Ona je sa tri dobra servisa donela svojoj ekipi prednost od pet poena (24:19), da bi potom Bjanka Buša iskoristila treću set loptu.
Sve do polovine drugog perioda rezultat je bio izjednačen, a tada je naglo pala koncentracija srpskih odbojkašica kod prijema servisa, što su protivnice iskoristile i stekle veliku prednost (22:18). Srbija je smanjila na 24:20, ali nisu uspele da dođu do preokreta.
Osvojen set psihološki je podigao igračice bugarske koje su i naredni set odigrale gotovo bez greške, a do odlučujuće prednosti stigle su nakon što su pri rezultatu 15:13 za Srbiju osvojile naredna četiri poena.
U četvrtom periodu ekipa Danijelea Santorelija konačno je uspela da povrati sigurnost i u finišu dođe do sedam poena prednosti (20:13). Ipak, dozvolile su protivnicama da priđu na dva poena minusa (23:21), da bi tada Bugarke napravile servis grešku i poklonile set već uzdrmanim rivalkama.
U odlučujućem periodu Srbija je na početku povela sa 5:0 i ovu prednost sačuvala do kraja.
Naredni meč srpske odbojkašice igraju u četvrtak 29. septembra protiv reprezentacije Nemačke (16.00).
U prvom meču drugog kola C grupe Nemačka je pobedila Kazahstan (3:0), a u poslednjem duelu sastaju se SAD i Kanada.
Plasman u narednu fazu takmičenja izboriće četiri prvoplasirane reprezentacije iz grupe.