Vesti
Svet
Policija nemilice ubija mlade Iranke na ulicama, one i dalje marširaju: Ne smiruju se protesti u Iranu
27.09.2022. 20:00
Izvor: Danas
Policija nemilice ubija mlade Iranke na ulicama, one i dalje marširaju: Ne smiruju se protesti u Iranu
Masovni protesti širom Irana nisu prvi takvi, ali bi lako mogli postati najopasniji za režim koji je došao na vlast u Islamskoj revoluciji 1979. godine.
Rojters i drugi zapadni mediji još su u subotu saopštili da je u sukobima policije i demonstranata ubijeno najmanje 50 ljudi, a broj se u međuvremenu povećao.
Njih je, podsetimo, izazvala više nego sumnjiva smrt 22-godišnje Mahse Amini.
Njena porodica i aktivisti uvereni su da joj je policija nanela ozlede glave od kojih se nedugo nakon toga srušila u policijskoj stanici u Teheranu, završila u komi i tri dana kasnije preminula u bolnici, navodno od srčanog udara.
Otac Amini rekao je za BBC da je policija objavila editiran snimak nadzorne kamere te da ga je uveravala da kamere koje su policajci nosili na sebi nisu radile zbog istrošene baterije te da nisu mogli odvesti Mahsu u bolnicu ranije jer nisu mogli naći ključeve kola hitna pomoći.
Osporio je i službeni medicinski izveštaj prema kojem je njegova kći imala zdravstvene probleme zbog kojih joj je pozlilo.
Iranske vlasti i dalje poriču da je bila pretučena.
Amini je uhapsila takozvana moralna policija zato što je “neprikladno” nosila hidžab, tradicionalnu islamsku maramu koju žene u Iranu moraju nositi u javnosti po zakonu.
Iranke sad u znak protesta masovno skidaju marame, mašu njima i pale ih, prkoseći još jednom ovom islamističkom zakonu i brutalnom načinu na koji se kažnjavaju one žene koje ga prekrše.
Budući da je Amini kurdskog porekla, protesti su najmasovniji na severozapadu zemlje gde kurdska manjina živi, ali proširili su se u 80 gradova širom zemlje.
Nastave li se, mogli bi premašiti i one iz 2019. koji su takođe imali za cilj rušenje Hameneija i njegovog režima.
Nakon nekoliko meseci krvavo su ugušeni, uz procene od čak 1.500 ubijenih demonstranata.
Iako su žene prve krenule na ulice, muškarci su im se pridružili i protest je uskoro prerastao iz zahteva za ukidanjem obaveze nošenja marame u zahtev za rušenjem islamističkog režima predvođenog 83-godišnjim ajatolahom Alijem Hameneijem, koji je na čelu države kao njen vrhovni vladar od 1989.
Nije trebalo dugo čekati da obračun iranske policije i ostalih režimskih snaga sigurnosti s demonstrantima eskalira i da na nasilje i palež dela demonstranata uzvrate otvaranjem vatre bojevim oružijem.
A budući da je mobilni internet isključen u velikom delu zemlje, a strani reporteri nemaju mogućnost izveštavati s ulica iranskih gradova, pravi broj ubijenih je zasad vrlo teško utvrditi.
Grupe za ljudska prava tvrde da je broj mrtvih već prešao 75.
U snimku koji je podelila nevladina organizacija Iran Human Rights sa sedištem u Oslu vidi se uniformisani pripadnik iranskih snaga sigurnosti kako iz kalašnjikova puca na demonstrante – na bulevaru Ferdovsi u Teheranu.
A to je samo jedan u nizu snimaka na kojima se vidi ili čuje otvaranje vatre u smeru demonstranata, kao i demonstranti pogođeni mecima.
Policija pak tvrdi da je dosad povređeno više od 100 policajaca samo u severnoj pokrajini Gilan.
Amnesty International tvrdi da je među ubijenima najmanje četvero dece i optužuje iranske vlasti za „mučan obrazac“ „namernog i nezakonitog pucanja bojevim oružijem“, odnosno „nemilosrdni nasrtaj vlasti na ljudske živote pod mrakom gašenja interneta”, prenosi Gardijan.
U svakom slučaju, nema znakova da će protesti prestai.
Aktivistički Twitter profil „1500 Tasvir“ objavio je u ponedjeljak, snimak na kojoj Iranci navodno sa svojih prozora skandiraju “smrt Hameneiju”.
“Ova hrabra žena skinula je hidžab i neustrašivo krenula prema snagama sigurnosti u znak protesta protiv brutalne smrti Mahse Amini. Pozivam feministkinje i borce za slobodu diljem svijeta da nam se pridruže, podržavajući iranske žene i ustanak naroda protiv režima”, napisala je na Twitteru istaknuta iransko-američka aktivistkinja za ženska prava Masih Alinedžad, uz snimku žene koju policajac brutalno obara na tlo i tuče palicom.