Vesti
Svet
Kadirov šalje maloletne sinove u rat
03.10.2022. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Kadirov šalje maloletne sinove u rat
Čečenski lider Ramzan Kadirov najavio je danas da će tri maloletna sina uskoro poslati u Ukrajinu da se bore rame uz rame sa ruskim vojnicima.
Na društvenim mrežama je napisao da bi “otac trebalo da nauči svoje sinove kako da čuvaju porodicu, narod i otadžbinu”, prenosi BBC.
U dugom postu na kanalu Telegram Kadirov je rekao da je vojna obuka njegovih sinova počela još kada su bili mnogo mlađi i da je sada došlo vreme da dožive pravu bitku.
On je, takođe, kritikovao “prazne reči” onih koji su tvrdili da bliski rođaci čečenskog lidera ne učestvuju u vojnoj operaciji u Ukrajini.
Tu njegovu objavu pratio je video snimak na kojem njegovi sinovi Ahmat, Eli i Adam, stari 16, 15 i 14 godina, pucaju na poligonu iz raznih vrsta naoružanja.
BBC podseća da je Rusija potpisnica sporazuma UN koji ima za cilj da spreči da deca mlađa od 18 godina direktno učestvuju u ratnim neprijateljstvima. Korišćenje dece mlađe od 15 godina za učešće u ratnim neprijateljstvima, Međunarodni krivični sud smatra ratnim zločinom, ali Rusija ne priznaje nadležnost te institucije.