Vesti
Politika
Vučić: Gradimo novi naftovod; I kad poskupe struja i gas - neće mnogo
08.10.2022. 20:00
Izvor: B92
Vučić: Gradimo novi naftovod; I kad poskupe struja i gas - neće mnogo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti u Srbiji.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su se kroz sukob u Ukrajini pokazalo da su zdravstvo, finansijska i energetska stabilnost, hrana i snaga armije bitni za bezbednost zemlje.
"Želim da vas obavestim da smo do juče preko Jugoimport SDPR-a počeli ulaganja veća od 100 miliona evra u deo naše namesnak industrije, da ćemo ulagati još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta, da nam ne budu mašine iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u našim fabrikama, zato što je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju", naglasio je Vučić.
Dodao je da možemo da prodamo sve što proizvodimo u vojnoj industriji u stotinu zemalja sveta.
"Ja sam kao vrhovni komandant, da mi ne bismo zbog toga ostali bez municije, oruđa i oružja, potpisao naredbu da 20 odsto svega što proizvedemo u Srbiji mora da ostaje Srbiji i njenoj voksci", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je danas tokom obraćanja javnost da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen sa mađarskim premijerom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo u dužini do 128 kilometara,kako bi Srbija dobila još jedna pravac snabdevanja i mogucnost da biraono što je za nju povoljnije.
"Naftovod bi mogoa da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo koristili trasu gasovoda ka Mađarskoj", rekao je Vučić.
Što se tiče nafte, posebno posle ovoga što se dogodilo u Pragu, Srbija nema drugi naftovod osim JANAF-a. Nemam naftovod ka Mađrarskoj, što bi nam mnogo značilo, niti ka jugu, ka Crnoj Gori i Grčkoj, jer nije bilo problema", rekao je Vučići najavio ulaganja od 12 miljaredi u narenih šest godina u energetsku infrastrukturu kroz plan Srbija 2025.
"Posle godina pouzdanog sabdevanja, Hrvatska se poikazala kao nepouzdfan snabdevac i mi smo razumeli poruku. Kao što smo razumeli poruku i oko gasa, gde nismo uspeli da dobijemo dovoljne zagarontovane količine gasa od naših ruskih partenra, iako smo dobili 65 odsto naših potreba po izuzetno povoljnoj ceni, ali smo 35 odsto morali da nabavljamo na slobodnom tržištu po cenama koje su izuzetno visoke za nas, pa mso morali da krenemo u diverzifikaciju. Tako ćemo da klrememo u diverzifikaciju izvora nafte i naftovoda", rekao je Vučić.
Najavio je da će sa partenrima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena izgradnja naftovoda kroz Severnu Makedoniju do albanske luke Drač.
Vučić je izjavio da su obezbeđene zalihe dizela od 287.000 tona i dodao kako je u cevima nafte i u preradi za dobijanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekoida dotoka nafte, kao i zalihe benzina za 59 dana.
"Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za našu vojsku, što je suma od 160 miliona evra da bismo u potpunosti obezbedili sigurnost snabdevanja naftom i naftnim detirivatima za zimske mesece", objasnio je Vučić.
Rezerve gasa rekordne
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije i dodao da povećanje cene gasa, koje neće biti uskoro, i kada bude, neće biti značajno i neće predstavljati udar na građane.
Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da je skladište u Banatskom dvoru puno do čepa i da trenutno ne trošimo nikakve rezerve gasa bez obzira što smo uključili TETO Novi Sad i TETO Zrenjanin, gasne elektrane koje proizvode struju
"To radimo jer imamo dovoljno gasa u ovom trenutku, a time štedimo i ugalj koji nam je potreban i ne naprežemo se do krajnjih kapaciteta. Već 10 dana nismo ni jedan megavat struje uvezli, 10 dana smo uspeli da konsolidujemo ceo sistem uz podršku norveških prijatelja koji nam pomažu savetima i zajedno sa nama rade na stabilizaciji situacije", kazao je predsednik.
Preneo je da Srbija ima u Mađarskoj ima 380 miliona tona, 286 miliona u Banatskom dvoru, a da postoji i u ruskom delu 214 miliona, ali to nije naše, odnosno rusko je.
"U Srbiji nemamo više skladišta, jer nismo mogli da se dogovorimo sa ruskim partnerima. Tražimo već milioniti put da mi platimo, tražimo njihov deo, nismo uspeli da dobijemo. Ne možemo da napravimo gasno skladište tako što se izgradi rupa na Marakani ili stadionu JNA, mora da bude mesto gde ste kopali naftu, gde ste vadili gas, to je jedino mesto gde može da se skladišti gas. Zato nemamo veća skladišta", pojasnio je predsednik..
Kako kaže, nesumnjivo imamo gasa za dva meseca da nam nijedan kubni metar ne dođe iz Balkanskog ili Turskog toka.
Ističe da u Evropi samo Mađarska ima nižu cenu gasa za stanovništvo.
"Naša cena gasa je 332 evra na 1.000 kubnih metara, u Hrvatskoj je 674, u Nemačkoj 2.095, u Atini 2.028", kazao je.
Ističe da i kada bude u budućnosti povećanje cene gasa to neće prelaziti okvire razuma.
"To znači da će to povećanje cene kada dođe, a neće uskoro doći, biti ne posebno značajno i neće predstavljati udar na građane Srbije što znači da mogu mirno da čekaju zimu i po tom pitanju", kazao je predsednik.
Najjeftiniji hleb u Evropi
"U ovom trenutku na računu imamo više od 2 milijarde evra. Javni dug trenutno iznosi 53,7 procenata", izneo je predsednik Srbije. "Problem će biti dalje jačanje američkog dolara. To nam je osim podizanja kotacijskih ccena nagfte napravilo i problem sa dugom, ali smo smanjili učešće dolara na 12% sa 27%", kazao je.
"Razgovaramo sa MMF-om da postignemo stend-baj aranžman", dodao je.
Najjeftiniji hleb u Evropi
"Imamo najjeftiniji hleb u Evropi. Imali smo sušu pa su i zalihe i izvoz kukuruza manji ali nećemo imati problema sa njim, ni sa pšenicom ni sa uljem i dovoljno šećera, dovoljno soli - povećali smo kolilčne svega drugog i problema neće biti", naveo je Vučić.
Povećanje penzija i plata
"Od 1. novembra idemo na povećanje penzija za 9 odsto, onda idemo od janura na još 12,1 odsto. Ukupno će povećanje penzija iznositi 20,2 i 20,8 posto", rekao je predsednik Srbije.
"Konačno da penzionerima nešto vratimo. Time će prosečna penzija oko 323 evra, ili oko 38.000 dinara. Povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, u javom sektoru, za vojna lica 20-ak posto", rekao je. "Minimalac će da bude 40.020 dinar", dodao je.
"Daćemo pred novu godinu 5.000 dinara svim mladim ljudima kao novogodišnji poklon", najavio je predsednik Srbije.
"Do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji biće 900 evra, u Beogradu i 1.100 evra, a penzija 450", kazao je Vučić.
Rekao je da će nivo stranih investicija do kraja godine iznositi 3,65 do 3,9 milijardi evra i da će biti blizu ili više od proslogodišnjeg rekorda.
On je u obraćanju građanima rekao da su u septembru investicije dostigle 3 milijarde i 11 miliona evra stranih investicija, što je rekord u istoriji Srbije i 0,3 posto više nego 2021. godine.
Vučić je napomenuo da su Kina i Japan povećale investicije u Srbiji, i ukazao da strane investicije znače život, znače plate i penzije.
Istakao je da će u narednih godinu dana biti završeno pet auto-puteva ili brzih saobraćajnica, dodajući da smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast.
Vučić je, u obraćanju gradanima, kazao da će auto-put do Kruševca biti završen do kraja godine, i da bi deonica trebalo da bude otvorena 30. decembra.
"Svi Kruševljani treba da znaju da će od nove godine imati autoput od Kruševca do Beograda i da će im do Beograda trebati samo sat i deset minuta", objasnio je on.
Vučić je kazao da će se nastaviti rad na Moravskom koridoru.
Istakao je da će deonica Surčin-Novi Beograd biti završena do sredine februara što će omogućiti mnogo lakši izlazak na "Miloš Veliki“.
Verujemo da ćemo do kraja marta završiti celu obilaznicu oko Beograda, do sektora C, odnosno Bubanj Potoka. To će predstavljati ogromno rasterećenje za građane Beograda, ali i sve putnike koji idu sa severa na jug. Zatim idemo na ugovaranje sektor C, odnosno spajanje sa Pančevom i velikim mostom“, preneo je on.
Vučić je najavio da će do kraja iduće godine biti završena i brza saobraćajnica prema Valjevu, a do septembra autoput Ruma-Šabac.
"Za 11 meseci nema više prolaska kroz gužve u Jarku, Hrtkovcima, Platičevu. Imaćemo auto-put do Šapca, pa će se stizati od Beograda do Šapca za 45 minuta”, rekao je on.
Vučić je kazao da će biti nastavljeno ulaganje u železnicu.
"Već su krenuli radovi na pruzi Niš-Brestovac, kao i pruzi Niš-Dimitrovgrad. Radimo brzu prugu Beograd-Niš, rastu troškovi ali imamo veliku podrška EU za te radove i hvala im“, objasnio je on.
Vučić je kazao da država razmišlja da se spoji sa Vrbnicom prema Crnoj Gori, jer je pruga u užasnom stanju u delu prijepoljske i pribojske opštine.
"Do kraja 2025. imaćemo potpuno završenu prugu kroz Sribju prema Mađarskoj. Do sada smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas je zadesila, jer znamo da je to uslov našeg rasta“, kazao je on.