Vesti
Politika
Selaković: Srbija spremna na saradnju sa Libijom u svim oblastima
16.10.2022. 20:00
Izvor: Danas
Selaković: Srbija spremna na saradnju sa Libijom u svim oblastima
Srbija je spremna i voljna da razvija saradnju na obostranu korist sa Libijom u poljoprivredi, zdravstvu, energetici, obrazovanju i odbrani, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posle sastanka sa libijskom koleginicom Nadžlom Mohamed El-Manguš.
Selaković je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da je Srbija spremna na saradnju sa Libijom i u svim drugim oblastima, koja je na obostranu korist dve države i dva prijateljska naroda.
On je istakao „veoma jasan stav da Srbija poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet, kao i nacionalno jedinstvo prijateljske Libije“.
Jedna od tema razgovora bila je i o „pitanju koje je najbolnije“ za Srbiju.
„Zamolili smo za više razumevanja kada je reč o našoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije. Prepoznao sam kod uvažene koleginice podršku pregovaračkom procesu koji vodimo i da je svako moguće rešenje jedino prihvatljivo tražiti u okviru diplomatskih aktivnosti“, rekao je Selaković.
On je podsetio da su diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni 1955. godine, da su politički odnosni bili praćeni intenzivnom ekonomskom saradnjom, ali i saradnjom u mnogim drugim oblastima.
Selaković je rekao da su na sastanku konstatovali da treba da se radi još više na jačanju saradnje dve zemlje, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.
On je rekao da su naročito zainteresovani za razvinjanje saradnje između dva ministarstva, da ponovo uspostave redovan režim političkih konsultacija.
Selaković je ocenio da je Memorandum o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Instituta za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Libije, koji je danas posle sastanka potpisao sa El-Manguš „rezultat obostrane želje da se razvija saradnja dva ministarstva“.
Ministarka spoljnih poslova i međunarodne saradnje Libije Nadžla Mohamed El-Manguš pozvala je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da ponovo otvori ambasadu u Tripoliju.
„Razgovarali smo o diplomatiji koja je danas potrebna u savermenom svetu, da je to umerena, uravnotežena diplomatija. To je potrebno i Libiji i Srbiji. Imamo veliku potrebu za pregovorima, za dijalogom, diplomatijom. To će najviše korisiti i osnažiti naše zemlje“, ocenila je ona.
El-Manguš je rekla da su zahvalni Vladi Srbije na podršci Vladi nacionalnog jedinstva Libije u njenom radu na uspostavljanju stabilnosti u toj državi.
„Libija se oporavlja, Libija ide putem ponovnog uspostavljanja stabilnosti, mira. Na tom putu očekuje, sa dobrodošlicom, svaku podršku od njenih prijatelja“, rekla je El-Manguš.