Vesti
Svet
EU uvela sankcije iranskoj moralnoj policiji i iranskom ministru informisanja
17.10.2022. 20:00
Izvor: Danas
EU uvela sankcije iranskoj moralnoj policiji i iranskom ministru informisanja
Evropska unija je danas uvela sankcije policiji za moral u Iranu i ministru informisanja te teokratske islamske zemlje zbog njihovog učešća u nasilnom obračunu s učesnicima masovnih antivladinih protesta koji neprekidno traju sedmicama zbog smrti 22-godišnje Maše Amini posle pritvaranja zbog nepravilnog nošenja marame preko kose.
Među 11 sankcionisanih su dva glavna rukovodioca iranske policije za moral, Mohamad Rostami i Hadžahmad Mirzei. Njima su zamrznuta sredstva u svim zemljama Evropske unije, a zabranjeno im je i da tamo putuju.
Na meti kaznenih mera su predstavnici snaga bezbednosti i lokalni policijski šefovi, „zbog njihove uloge u brutalnom suzbijanju protesta“, navodi se u saopštenju iz Brisela pošto su mere usvojili šefovi diplomatija zemalja EU na sastanku u Luksemburgu.
Ministar informisanja Isa Zarepur je na listi kažnjenih zbog navodne odgovornosti za ometanje funkcionisanja interneta tokom protesta.
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) je izjavila da EU „ne može i neće zatvarati oči“ pred nasiljem nad demonstrantima u Iranu i dodala: „Takođe je jasno da će, ukoliko ovaj režim nastavi da tuče svoje stanovništvo na ovakav način, biti novih paketa sankcija usmerenih na odgovorne“.
U saopštenju EU osuđuje „rasprostranjenu i neselektivnu upotrebu sile protiv mirnih demonstranata“ i ocenjuje da je takvo postupanje „neopravdano i neprihvatljivo“.
„Narod Irana, kao i svuda drugde, ima pravo da mirno protestuje, i to pravo mora biti obezbeđeno u svim okolnostima“, ukazuje se u saopštenju.