Vesti
Politika
Udruženje sudija i tužilaca podržava inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika
21.10.2022. 20:00
Izvor: RTS
Udruženje sudija i tužilaca podržava inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika
Udruženje sudija i tužilaca Srbije u potpunosti podržava inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podneo predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Udruženje sudija i tužilaca Srbije ukazuje da se predlog odnosi na krivična dela protiv polnih sloboda, odnosno protiv braka i porodice, te da se osnov za pooštravanje zaprećenih kazni nalazi ne samo u okviru opšte svrhe propisivanja i izricanja krivičnih sankcija.
"Odnosno suzbijanju dela kojim se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom, već i u okviru svrhe kažnjavanja, u smislu specijalne i generalne prevencije, izražavanja društvene osude, jačanja morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona, uz ostvarivanje principa pravednosti i srazmernosti između učinjenog krivičnog dela i težine krivične sankcije", navodi se u saopštenju UST.
Navedena inicijativa, po nalaženju UST, takođe vodi i daljem proširenju polja primene kazne doživotnog zatvora, koja ubrzano nalazi svoje mesto u sudskoj praksi, imajući u vidu više donetih pravnosnažnih presuda u kojima je navedena kazna izrečena za najteža krivična dela.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je Vladi i premijerki podneo akt kojim se predlažu izmene Krivičnog zakonika kada je reč o kaznama za silovatelje, one koji su počinili obljubu nad nemoćnim licem, detetom, nasilje u porodici.
Aleksandar Vučić je gostujući na TV Prva rekao da je za silovanje dosad bila predviđena kazna zatvora od 5 do 12 godina, a da on predlaže kazne od 5 do 20 godina i mogućnost izricanja kazne doživotnog zatvora.
Prema Vučićevom predlogu, ukoliko je to delo učinjeno prema detetu, počinilac će se kazniti zatvorom od najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.
Do sada je za obljubu nad nemoćnim licem bila predviđena zatvorska kazna od 5 do 12 godina, a on je predložio od 5 do 20 godina i doživotnu kaznu, kao i za obljubu nad detetom.
Navodi da su za obljubu zloupotrebom položaja do sada bile predviđene kazne od tri meseca do tri godine, a on je predložio od šest meseci do pet godina.
Ukoliko je nastavnik, vaspitač, staratelj, roditelj, očuh, maćeha ili drugo lice izvršilo obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnikom koji mu je poveren radi učenja, vaspitavanja, staranja, nege, predsednikov predlog je da bude kažnjen od pet do 12 godina za razliku dosadašnjih od jedne do 10 godina.
"Nema više jedna godina, ideš najmanje na pet godina. Upetostručio sam u mom predlogu minimalnu kaznu, a za najteža dela smo ih izjednačili sa teškim ubistvima, povratnicima, višestrukim ubicama", naglasio je Vučić.
Kako ističe, ukoliko je nastupila smrt deteta, predlog je da kazna bude najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.