Vesti
Svet
Drhtalo tlo! Isplivali snimci Putina - uspešni nuklearni udari! "Druže vrhovni komandante, zadaci su izvršeni"
26.10.2022. 20:00
Izvor: mondo.rs
Drhtalo tlo! Isplivali snimci Putina - uspešni nuklearni udari! "Druže vrhovni komandante, zadaci su izvršeni"
Predsednik Rusije Vladimir Putin je nadgledao vojnu obuku za upravljanje u slučaju nuklearnog udara.
Predsednik Rusije Vladimir Putin nadgledao je obuku kopnenih, morskih i vazdušnih snaga za strateško obuzdavanje u okviru kojih je odrađeno lansiranje balističkih i krstarećih raketa, prenosi Sputnjik. On je pratio vežbe iz situacionog centra Kremlja i putem video-linka saslušao izveštaj ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gersimova.
"Zadaci predviđeni tokom obuke snaga za strateško obuzdavanje izvršeni su u potpunosti, sve rakete su dostigle svoje ciljeve, potvrdivši zadate karakteristike", navodi se u saopštenju Kremlja. "Druže vrhovni komandante, u skladu sa planom obuke Oružanih snaga Ruske Federacije, pod Vašim rukovodstvom, sprovodi se obuka za upravljanje Oružanim snagama Ruske Federacije, tokom koje se izvršavaju zadaci masovnog nuklearnog udara strateških ofanzivnih snaga, kao odgovor na neprijateljski nuklearni udar", raportirao je Šojgu predsedniku.U svom raportu predsedniku, ministar odbrane izjavio je da je u skladu sa planom pripreme Oružanih snaga Rusije sprovedena obuka za upravljanje ruskim snagama "tokom koje će biti izvršeni zadaci izvođenja nuklearnog udara strateškim ofanzivnim snagama kao odgovor na nuklearni napad protivnika".
Putin je 19. februara takođe pratio vežbe snaga za strateško obuzdavanje sa lansiranjem balističkih raketa. Kako je naglasilo Ministarstvo odbrane Rusije, te vežbe su ranije planirane radi provere gotovosti organa vojnog komandovanja, lansirnih borbenih posada, posada ratnih brodova i strateških nosača raketa za izvršavanje postavljenih zadataka, kao i pouzdanosti naoružanja strateških nuklearnih i nenuklearnih snaga.U vežbe su bile uključene snage i sredstva Vazdušno-kosmičkih snaga, Južnog vojnog okruga, Raketnih strateških snaga, Severne i Crnomorske flote.
Ministarstvo odbrane je potom objavilo snimke lansiranja projektila Kinžal sa lovaca MiG-31 , ispaljivanja taktičkog kompleksa Iskander, lansiranja krstareće rakete Kalibar sa malog raketnog broda, lansiranja hipersonične rakete Cirkon sa fregate u more, lansiranja interkontinentalna balistička raketa „Jars“, balistička raketa „Sineva“ sa podmornice „Karelija“, kao i naleti strateških bombardera Tu-95MS pre lansiranja raketa.