Vesti
Svet
Netanjahu blizu zapanjujuće pobede zahvaljujući ultradesničarima
02.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Netanjahu blizu zapanjujuće pobede zahvaljujući ultradesničarima
Dan posle parlamentarnih izbora u Izraelu sve ukazuje da će lider opozicije i bivši premijer Benjamin Netanjahu izvojevati veliku pobedu zahvaljujući svojim saveznicima ultradesnim i verskim partijama.
Time bi se mogla okončati politička kriza zbog koje su Izraelci pet puta glasali za tri i po godine, navode izraelski mediji.
Posle 85 odsto prebrojenih glasova predviđa se da će blok partija lojalnih Netanjahuu imati 65 poslanika, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu (Knesetu), četiri više nego što je potrebno, odnosno stabilnu većinu iako se rezultat može promeniti posle prebrojavanja glasova pripadnika bezbednosnih snaga, zatvorenika, diplomata u inostranstvu, između ostalih.
U koaliciji koja bi mogla biti naredna vladajuća u Izraelu su dve partije ultraortodoksnih Jevreja, Šas i Ujedinjena Tora judaizam i ultradesni verski cionizam čiji je lider Becalel Smotrič, a uključuje Ocma Jehudit (Jevrejsku snagu) trenutno poznatijeg ekstremiste Itamara Ben-Gvira, piše Tajms ov Izrael.
Ben-Gvir je najveća zvezda izbora jer je doprineo da njegova prvobitno mala partija sada predstavlja deset odsto izraelskih birača.
Ako se rezultat izbora ne izmeni značajno, povratak Netanjahua kome se sudi za korupciju u tri slučaja biće zapanjujući.
Kritičari, međutim, upozoravaju da će na vlast doći i Ben-Gvir i njegov politički partner Smotrič koji bi mogli lišiti prava arapske građane, smanjiti ovlašćenja Vrhovnog suda i pojačati društvene podele.
Ključni faktor u ovom trenutku je sudbina levičarske partije Merec i nacionalističke arapske stranke Balad za koje se ne zna da li će preći izborni prag. Ako pređu, mogli bi uticati na većinu Netanjahuovog bloka.
Izraelski mediji na hebrejskom jeziku već javljaju da se stranka Ješ atid (Ima budućnosti) premijera prelazne vlade Jaira Lapida sprema za tranziciju vlasti. Očekuje se da Lapid telefonira Netanjahuu čim se objave konačni rezultati za nekoliko dana.
Netnjahuov konzervativni Likud imaće, kako se predviđa, 31 poslanika, a Lapidova stranka 24.
Verski cionizam biće treći po snazi sa 14 poslaničkih mandata, duplo više nego pre.Sledi partija desnog centra ministra odbrane Benija Ganca, člana dosadašnje koalicije sa 12 mandata.
Izbori su održani u vreme pojačanog nasilja na Zapadnoj obali okupiranoj od 1967 godine.
Netanjahu (73) je smenjen u junu 2021. godine posle izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika.
Koalicionu vladu od osam ideoloških različitih partija je tada obrazovao Lapid (58) sa nacionalistom Naftalijem Benetom, vođom partije Jamina (desno).
Netanjahu je sinoć posle izbora rekao da ima inskustva i da zna da je potrebno čekati na konačne rezultate, ali da je put Likuda dokazano ispravan i da je velika pobeda blizu.
Protivnici Netanjahua, uključujući ministra pravde Gideona Sara, su međutim, upozorili da Izrael ide ka koaliciji ekstremista predvođenih Netanjahuom i njegovim saveznicima, preneo je Frans pres.
Ben-Gvir koji traži da bude ministar policije rekao je u sredu da je vreme došlo za potpunu desničarsku vladu i ponovio poziv na upotrebu sile posebno protiv Palestinaca.
Izlaznost na jučeranje izbore bila je najviša od 2015. Glasalo je 71,3 odsto od 6,8 miliona Izraelaca sa pravom glasa.