Vesti
Svet
Nuklearna elektrana u Zaporožju bez struje nakon ruskog granatiranja
03.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Nuklearna elektrana u Zaporožju bez struje nakon ruskog granatiranja
Ukrajinski operater nuklearnih elektrana Energoatom saopštio je danas da su u ruskom granatiranju ponovo oštećeni dalekovodi koji najveću evropsku nuklearnu elektranu napajaju električnom energijom zbog čega je primorana da struju dobija iz pomoćnih generatora.
U saopštenju se navodi da generatori imaju dovoljno goriva za 15 dana rada elektrane u Zaporožju. „Odbrojavanje je počelo“, saopštio je operater potpirujući strah od potencijalne nuklearne katastrofe.
Energoatom je saopštio da je Rusija preko noći granatirala dva dalekovoda koji su elektranu povezivali sa ukrajinskom električnom mrežom i optužio da je to „pokušaj da se nuklearna elektrana poveže sa ruskim elektroenergetskim sistemom“.U saopštenju se navodi da Rusija pokušava da elektranu poveže sa ruskom mrežom kako bi električnom energijom snabdevali okupirani Krim i delove istočnog ukrajinskog regiona Donbasa koji su u ovom trenutku takodje pod kontrolom Rusije.Preko noći je granatiran i grad Nikopolj koji se nalazi na obali reke Dnjepar preko puta elektrane, pri čemu su oštećene stambene zgrade, benzinska pumpa i nekoliko privatnih preduzeća, saopštio je danas kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.