Vesti
Svet
Izbori za američki Senat: Na konačne rezultate može se čekati i nedeljama
09.11.2022. 20:00
Izvor: Politika
Izbori za američki Senat: Na konačne rezultate može se čekati i nedeljama
Vašington - Lako može da se dogodi da danas ne bude poznat konačan sastav Senata posle međuizbora održanih u utorak u Sjedinjenim Državama. Izborne komisije širom Amerike još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama.
Poznato je da je, prema sadašnjim projekcijama brojnih medijskih kuća, situacija poravnata - demokrate i republikanci imaju po 48 mesta, a republikancima treba 51 da bi imali većinu, dok demokrate mogu sa 50 da formiraju većinu, jer imaju i glas potpredsednice SAD Kamale Haris.
Koliko će da se čeka na konačne rezultate zavisi od brojnih faktora, uključujući i veoma malu razliku u glasovima između kandidata, moguće osporavanje izbora na pojedinim biralištima, ponovno prebrojavanje i skoro izvesno ponavljanje izbora u Džordžiji, ključnom bojnom mestu za Senat.
Državni zakon Džordžije kaže da, ukoliko niko od kandidata ne osvoji više od 50 odsto, održaće se drugi krug izbora.
Pitanje odlaganja je postalo politički osetljivo pitanje od predsedničkih izbora 2020. godine, kada je bivši predsednik Donald Tramp tvrdio da su izbori pokradeni, prenosi Tanjug.
Trenutno je brojanje glasova privremeno zaustavljeno u većini američkih država, gde je sada rano jutro, a posebno u četiri glavne države, koje mogu da donesu većinu u Senatu - u Džordžiji, Arizoni, Nevadi i Viskonsinu.
Neki okruzi su, takođe, objavili da prekidaju glasanje, a primera radi, okrug Marikopa iz važne države Arizone saopštio je da sigurno neće objaviti rezultate do večeras, po lokalnom vremenu.
U Predstavničkom domu je situacija jasnija, jer tamo republikanci zasad imaju 198 mesta, a demokrate 178.
Za većinu je potrebno 218 glasova.