Vesti
Svet
Pola Moldavije ostalo bez struje
23.11.2022. 20:00
Izvor: Politika
Pola Moldavije ostalo bez struje
Ruske snage danas nastavile raketne napade u Kijevu, Nikolajevu i Dnjepropetrovsku
Ruski raketni napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine izazvali su nestanak struje u pola Moldavije, izjavio je danas zamenik premijera Andrej Spinu.
"Moldelektrika radi na obnavljanju napajanja više od 50 odsto zemlje na električnu energiju", naveo je Spinu, preneo je Rojters.Prekidi struje su takođe prijavljeni u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju.
Spinu je rekao i da se današnja situacija sa isključenjem struje ponovila, jer je i 15. novembra Moldavija pretrpela nestanke struje nakon ruskih raketnih udara.
Policija i moldavska kompanija koja snabdeva strujom jug i centar zemlje zamolili su ljude da ostanu mirni.Niz eksplozija odjeknulo je ranije danas u Kijevu, a eksplozije su se čule i u regionima Dnjepropetrovsk i Nikolajev, gde je prijavljeno nekoliko udara, prenosi Tanjug.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da se dogodio napad na ključnu civilnu infrastrukturu, a nakon eksplozija došlo je do nestanka električne energije u pojedinim mestima.
Ruske snage u nedeljama nakon povlačenja sa desne obale Dnjepra, sve više gađaju energetsku infrastrukturu u Ukrajini, podseća britanska novinska agencija.
Masivni ruski vazdušni napadi prekinuli su na duže vreme snabdevanja strujom za desetak miliona potrošača, što je ukrajinski operater nacionalne elektro-mreže nazvao "kolosalnom štetom".