Vesti
Sport
Srbija protiv Brazila večeras započinje učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru
24.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Srbija protiv Brazila večeras započinje učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru
Fudbalska reprezentacija Srbije večeras (20.00) započinje učešće na Mundijalu u Kataru, a prvi protivnik u kvalifikacionoj grupi G biće Brazil, verovatno najveći favorit na turniru.
Ekipa selektora Dragana Stojkovića za rivala ima jedinu reprezentaciju koja je učestvovala na svim prethodnim šampionatima sveta i koja je osvojila rekordnih pet titula.
Ove dve reprezentacije do sada su odigrale dva međusobna duela. Na prvom, u junu 2014. u prijateljskoj utakmici u Sao Paulu, Brazil je pobedio sa 1:0, a četiri godine kasnije u duelu grupne faze na Mundijalu u Rusiji Brazilci su trijumfovali rezultatom 2:0.Obe ekipe su u Katar stigle nakon što su prethodno u pripremnim utakmicama pobedile svoje rivale istim rezultatom – 5:1.
Brazilci su za protivnika imali Tunis, a strelci za ekipu selektora Titea bili su Rafinja (11. i 40), Ričarlison (19), Nejmar iz penala (29) i Pedro (74).
Srbija je ubedljivo savladala Bahrein zahvaljujući golovima Tadića (8. i 50), Vlahovića (51), Đuričića (87) i Jovića (89).
Najavljujući večerašnji duel selektor Brazila Tite saopštio je da nema povređenih igrača u svom timu, dok je njegov kolega Dragan Stojković rekao da još uvek nije izvesno da li će moći da nastupi vezni fudbaler Filip Kostić.
U okviru grupe G danas svoj prvi meč na Mundijalu igraju Švajcarska i Kamerun, a njihov duel počinje u 11 časova.
Iako je ekipa selektora Murata Jakina favorit, Kamerun može da dođe do dobrog rezultata, pre svega zahvaljujući napadačima Eriku Čupo-Motingu i Vensanu Abubakaru.
Sat vremena po završetku ove utakmice na programu je duel grupe H između Urugvaja i Južne Koreje (14.00).
Za južnoameričku reprezentaciju šampionat u Kataru je poslednja prilika da generacija u kojoj se nalaze Godin, Luis Suares i Edison Kavani napravi dobar rezultat na velikom takmičenju, pogotovo zbog činjenice da su u ekipi i zvezde poput Darvina Nunjeza ili Federika Valverdea.
Urugvaj je veliki favorit ukoliko Luis Suares ne ugrize nikoga od protivničkih fudbalera i ako u ekipi Južne Koreje ne bude mogao da nastupi fudbaler Totenhema Son, koji je u Katar doputovao povređen.
U drugoj današnjoj utakmici grupe H sastaju se Portugal i Gana (17.00).
Portugal u duel ulazi predvođen Kristijanom Ronaldom, što unapred garantuje dobru atmosferu u ekipi, ali bez Dijega Žote, koji zbog povrede neće nastupati na ovom Mundijalu.
Afričke „Crne zvezde“ su u poslednjoj pripremnoj utakmici pred dolazak u Katar pobedile Švajcarsku (2:0) i potvrdile status ekipe koja teško prima golove, a lako ih postiže u kontranapadima.