Vesti
Svet
Moćni Sarmat pozdan štit Rusije u narednih 50 godina: Raketni sistem već pušten u serijsku proizvodnju! Zameniće Satanu!
24.11.2022. 20:00
Izvor: Kurir
Moćni Sarmat pozdan štit Rusije u narednih 50 godina: Raketni sistem već pušten u serijsku proizvodnju! Zameniće Satanu!
Najnovija interkontinentalna balistička raketa „sarmat“, koja je puštena u serijsku proizvodnju, osiguravaće bezbednost Rusije u narednih 40-50 godina, saopštio je generalni direktor Državnog raketnog centra „Makejev“ Vladimir Degtjar.
„Raketni sistem 'sarmat' već je pušten u serijsku proizvodnju. Osigurani su neophodni materijali i proizvodna oprema. 'Sarmat' će u narednih 40-50 godina jačati borben potencijal Oružanih snaha i pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije od spoljnih pretnji.
U današnjim geopolitičkim uslovima, ovo je naš pouzdan štit, glavni faktor nuklearnog obuzdavanja i garancija mira“, rekao je Degtjar u intervjuu za list „Ruska gazeta“.
„Sarmat“ će zameniti najtežu stratešku raketu u svetu „Vojvoda“ (po klasifikaciji NATO-a „Satana“, RS-20V). Po svojim karakteristikama, dometu i brzini leta, raketa „sarmat“ nema pandana u svetu. Ona će moći da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, probijajući protivraketnu odbranu, i takođe će moći da pogodi mete bilo gde u svetu, navode ruski eksperti.
Raketa je prvi put lansirana u aprilu 2022. godine sa kosmodroma Pleseck u okviru programa državnih testiranja. Tada je saopšteno da su sve karakteristike rakete potvrđene, te da su bojeve glave pogodile zadato područje na poligonu na Kamčatki.
U junu je saopšteno da su preduzeća ruske državne korporacije „Roskosmos“ pokrenula serijsku proizvodnju raketa „sarmat“, te da će prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine.