Vesti
Svet
Francusko tužilaštvo proširilo istragu o navodnom nezakonitom finansiranju kampanje Makrona
25.11.2022. 20:00
Izvor: Blic
Francusko tužilaštvo proširilo istragu o navodnom nezakonitom finansiranju kampanje Makrona
Francuski finansijski tužilac pokrenuo je istragu kako bi ispitao sumnje o navodnom nezakonitom finansiranju kampanje francuskog predsednika Emanuela Makrona 2017. godine i veza sa američkom konsultantskom grupom Mekinsi, preneo je juče list Le Parisien.
Tužilaštvo je potvrdilo da je proširilo postojeću istragu o navodnim poreskim prevarama Mekinzija kako bi otkrilo kakvu je ulogu ta konsultantskih grupa imala tokom predizbornih predsedničkih kampanja 2017. i 2022. godine, prenosi Rojters.
Iz tužilaštva navode da istraga nije usmerena protiv Makrona.
Makronova kancelarija nije odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar i odbila je da komentariše izjavu tužioca. Iz Mekinsija negiraju umešanost u bilo kakve nezakonite radnje.
Opozicija je ranije optužila Makronovu vladu da previše novca troši na finansiranje međunarodnih konsultantskih kuća koje plaćaju malo ili nimalo poreza u Francuskoj.
Početna istraga o američkom menadžmentu pokrenuta je nakon što je francuski Senat ranije ove godine izneo tvrdnju da firma ne plaća korporativne poreze u Francuskoj.