Vesti
Politika
Brnabićeva sa predstavnicima kineskog instituta za genetska istraživanja
26.11.2022. 20:00
Izvor: RTS
Brnabićeva sa predstavnicima kineskog instituta za genetska istraživanja
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima jedne od globalno najvećih genetičkih kompanija BGI grupe o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških istraživanja, biomedicine i biotehnologije.
Ana Brnabić ocenila je da je Srbija napravila veliki iskorak na polju nauke i tehnologije i IT sektora, koji je poslednjih godina postao i najveća neto izvozna grana srpske privrede.
Navodeći da je do sada u institute i naučno-tehnološke parkove uloženo oko 200 miliona evra, premijerka je istakla da će Srbija nastaviti da podržava i ulaže u ove oblasti sa ciljem stvaranja ekonomije zasnovane na novim tehnologijama i nauci.
Ona je dodala da su u planu veća ulaganja u razvoj veštačke inteligencije, na čemu radi i Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu sa više od 40 zaposlenih.
U svrhu daljeg razvoja veštačke inteligencije, Srbija je, kako je objasnila Ana Brnabić, nabavila superkompjuter najnovije generacije sa platformom za veštačku inteligenciju i usvojila strategiju za dalji razvoj ove oblasti.
Govoreći o saradnji sa BGI grupom, predsednica vlade je istakla da će sledeće godine započeti izgradnja BIO4 kampusa za biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, koji će biti jedan od prvih takvih centara u ovom delu Evrope.
Dodala je da je, u tom smislu, od velike važnosti za Srbiju prenošenje iskustava i znanja i saradnja sa jednom od najznačajnijih kompanija u svetu u ovim oblastima.
Detaljan plan saradnje
Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu neophodno napraviti detaljan plan saradnje, koji će se pre svega bazirati na aktivnostima u oblasti istraživanja, razvoja i obrazovanja, sa ciljem daljeg razvoja privrede i unapređenja zdravlja građana Srbije.
Predstavnici BGI grupe, jedne od vodećih svetskih biotehnoloških kompanija, koja ima moto "Omics for All", istakli su da je za sistemski razvoj nauke, društva i države zasnovane na inovacijama i znanju, veoma značajna podrška države.
Oni su izrazili spremnost da aktivno rade sa srpskim partnerima i Vladom Srbije na promociji u cilju dobrobiti srpskih građana i razvoja bionauke u našoj zemlji.
Predsednica vlade zahvalila je na pomoći koju je ova kineska kompanija pružila prilikom otvaranja Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, kao i na pomoći pri otvaranju dve laboratorije Vatreno oko, koje su bile od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.
Na sastanku je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, kao i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.