Vesti
Politika
Vučić: Iskreno prijateljstvo Srbije i Kine
30.11.2022. 20:00
Izvor: Blic
Vučić: Iskreno prijateljstvo Srbije i Kine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom.
- Prijateljstvo Srbije i Kine je iskreno i nastavićemo da ga produbljujemo i razvijamo - poručio je Vučić u objavi na instagram profilu "Budućnostsrbije", uz fotografije susreta. Delegacija Komunističke partije Kine boravi u poseti Srbiji.
On se zahvalio kineskom predsedniku, NR Kini i KP Kine na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti i samostalnosti. Vučić je posebno naglasio da i Srbija nepokoleblјivo i dosledno podržava politiku „jedne Kine“ u svim medjunarodnim forumima, saopštila je pres služba predsednika.
Vučić je ocenio da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapredjenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.
Izrazio je podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povolјnog ambijenta u cilјu ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva.
Predsednik je istakao da inicijative predsednika Si Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u medjunarodnoj areni.