Vesti
Svet
Makron poručio Francuzima: Mogući su nestanci struje, ali bez panike!
03.12.2022. 20:00
Izvor: Blic
Makron poručio Francuzima: Mogući su nestanci struje, ali bez panike!
Francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da nema razloga za paniku zbog mogucih nestanaka struje ove zime, ali je pozvao građane da koriste manje energije, a državno preduzece EDF da ponovo pokrene nuklearne reaktore kako bi se ove zime sprečili prekidi u snabdevanju električnom energijom.
U intervjuu francuskoj televiziji TF1, snimljenom tokom Makronove državne posete Sjedinjenim Američkim Državama, francuski predsednik je ukazao da je rizik nastao zbog manjka el. energije koji je prouzrokovan neadekvatnim upravljanjem programom ponovnog pokretanja nuklearnih reaktora kompanije EDF, prenosi Rojters.
- Pre svega budimo jasni: nema panike! Legitimno je da se vlada pripremi za ekstremne slučajeve i da tokom tih priprema bude isključenja struje na nekoliko sati dnevno - naglasio je Makron.
Kompanija EDF je suočena sa brojnim prekidima u radu nuklearnih reaktora, zbog čega je proizvodnja el. energije pala na najniži nivo u poslednjih 30 godina baš u trenutku kada se Evropa bori da pokrije nedostatak ruskog gasa.
Moskva je prekinula redovne isporuke gasa, reagujući tako na sankcije EU uvedene zbog napada na Ukrajinu 24. februara.