Vesti
Sport
Argentina je prvak sveta u fudbalu
18.12.2022. 20:00
Izvor: Politika
Argentina je prvak sveta u fudbalu
DOHA – Reprezentacija Argentine pobedila je Francusku i postala prvak sveta u fudbalu, nakon jednog od najneizvesnijih finala Mundijala ikada koje je završeno penalima.
Iako je bilo najava, ipak nije održan minut ćutanja za Sinišu Mihajlovića pred finale. Argentinu predvodi Lionel Mesi, koji danas igra 26. utakmicu na Svetskim prvenstvima, čime postaje rekorder po broju nastupa.
Sastavi timova izgledaju ovako:
Argentina: Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Taljafiko - De Pol, Fernandez, Mekalister - Di Marija, Mesi, Alvarez.Francuska: Loris - Kunde, Varan, Upamekano, T. Ernandez - Čuameni, Rabio, Grizman - Dembele, Mbape, Žiru.Na startu utakmice Argentina je opasnija, ali još uvek bez prave šanse. U 17. minutu „gaučosi" su imali odličan napad, ali Di Marija nije uspeo dobro da zahvati loptu te ju je poslao visoko preko prečke.
Prvi nagoveštaj gola sa Francuske strane došao je tek u 20. minutu kada je Žiru imao šansu, skočio je, udario loptu glavom, ali je pritom napravio faul.
Argentina vodi od 21. minuta, nakon što je dosuđen penal za Argentinu kada je Di Marija oboren u kaznenom prostoru. Na belu tačku je loptu stavio kapiten Lionel Mesi, koji je bio precizan.„Trikolori" ne liče mnogo na tim koji smo gledali u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva. Još uvek su bez šuta na gol.
„Gaučosi" su nevoljnost Francuza ponovo iskoristili u 36. minutu, kada Di Marija sjajnu akciju krunisao golom i duplirao prednost. Rezultat do kraja poluvremena ostaje nepromenjen i Francuze, ukoliko nastave sa ovakvom igrom, čeka jako težak posao u drugom delu utakmice.U 49. minutu Di Marija Di Marija sa leve strane kaznenog prostora šalje loptu De Paulu na drugoj strani, koji hvata volej, lopta se odbija o podlogu i pada Lorisu u ruke. Rezultat ostaje nepromenjen.
U nastavku su Argentinci nastavili da prete, a Francuzi su zabeležili prvi šut u okvir gola na utakmici tek u 69. minutu.
Francuzi su iznudili penal u 79. minutu nakon što je Mauni fauliran u kaznenom prostoru, a Mbape je preuzeo odgovornost i precinim šutom vratio „trikolore" u igru. Samo dva minuta nakon toga, Mbape još jednim golom potvrđuje prednost i izjednačava rezultat. Gledamo uzbudljivu utakmicu do kraja drugog poluvremena, ni nalik na onu iz prvog dela utakmice. Ipak, do kraja regularnog rela rezultat ostaje 2:2, pa ćemo gledati produžetke.U nastavku utakmice Francuska je ta koja deluje opasnije i koja diše za vrat protivniku.
Lautaro Martinez je na kraju ovog dela imao dve odlične šanse, ali je dobro reagovala odbrana Francuske. Mesi ponovo donosi prednost Argentincima u 109. minutu utakmice. Francuzima je dosuđen penal u 117. minutu, nakon čega Mbape ponovo biva precizan i izjednačava rezultat. Kraj drugog produžetka, gledaćemo penale.
Penali
Mpabe šutira prvi i postiže pogodak. Francuska vodi 1:0.
Mesi zatim izjednačava rezultat. 1:1.
Koman zatim promašuje. Rezultat ostaje 1:1.
Dibala donosi Argentincima prednost. 1:2.
Čuameni zatim promašuje i daje Argentincima ogromnu prednost. 1:2.
Paredes je precizan i potvrđuje prednost „gaučosa". 1:3.
Muani pogađa za 2:3.
Montijel je nakon toga precizan, rezultat je 2:4.
Argentina je prvak sveta u fudbalu!