Vesti
Svet
Rusija i Ukrajina: Moskva šalje muzičare na front u Ukrajini da podigne moral vojsci
18.12.2022. 20:00
Izvor: Danas
Rusija i Ukrajina: Moskva šalje muzičare na front u Ukrajini da podigne moral vojsci
Ruske vlasti nameravaju da rasporediti muzičare na prve linije fronta u Ukrajini u pokušaju da podignu moral vojnicima.
Ministarstvo odbrane Rusije je najavilo formiranje „prve umetničke brigade“, rekavši da će u njoj biti i pevači i muzičari.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je trupe na frontu u Ukrajini, saopštila je vlada.
U saopštenju objavljenom na kanalu Telegram, Ministarstvo odbrane je navelo da je Šojgu „obišao područja raspoređivanja trupa i proveravao položaje ruskih jedinica u zoni specijalne vojne operacije“.
Dodaje se da je „razgovarao sa vojnicima na liniji fronta i komandantima“.
BBC ne može da ne može da potvrdi kada je Šojgu posetio trupe i da li je bio na linijama fronta u Ukrajini.Izveštaji o poseti i obrazovanju specijalne umetničke jedinice usledile su nakon što su obaveštajne službe Velike Britanije iznelče tvrdnje da „nizak moral i dalje predstavlja značajnu ranjivost većeg dela ruskih snaga“.
Britanci kažu da nova umetnička brigada ima istorijske korene, jer su i u prošlosti vojna muzika i organizovana zabava služile za podzialje morala vojnicima na ratištima.
To su radili i Amerikanci tokom rata u Vijetnamu, na primer.
Ali Britanci se pitaju da li će nova ruska brigada zapravo omesti vojnike, koje su prvenstveno zabrinuti zbog „veoma visoke stope žrtava, lošeg rukovođenja na frontu, problemima sa platama, nedostatkom opreme i municije i nejasnim ciljevima rata“.
Prema ruskom glasilu RBC Njuz, brigadu će činiti vojnici mobilisani tokom nedavne regrutacije, kao i „profesionalni umetnici koji su dobrovoljno stupili u vojnu službu“.
Zadatak nove jedinice je da održi „visoko moralno, političko i psihološko stanje [među] učesnicima specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.Dok se priprema slanje umetničlke jedinice u Ukrajinu, nastavljene su žestoke borbe, posebno oko grada Bahmuta u istočnom Donbasu, saopštio je ukrajinski generalštab.
Zapadni obaveštajni izvori tvrde da ruske napade na grad predvodi Vagner grupa, sastavljena od plaćenika.
Moskva se nada da će osvajanje ovog grada omogućiti lakše prodiranje ka Kramatorsku i Slavjansku.