Vesti
Politika
Petković: Srpski narod pokazao da se zalaže za mir
23.12.2022. 20:00
Izvor: Danas
Petković: Srpski narod pokazao da se zalaže za mir
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa predstavnicom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom, kojoj je preneo stav Beograda po pitanju najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Kako se navodi u saopštenju, Petković je sagovornicu informisao o jučerašnjem skupu više od 10.000 Srba u Rudaru, na kome je srpski narod pokazao da se zalaže za mir i da će jedinstvom i zajedništvom odgovoriti na teror Prištine i ostati na svojim vekovnim ognjištima.
On je skrenuo pažnju i na učestala hapšenja srpskih policajaca, čiji je cilj, prema njegovom mišljenju, da zastraše Srbe kroz institucionalno nasilje i nastavak progona i reperesije.
„Današnje objavljivanje najnovijeg spiska za hapšenje viđenih Srba, pa i članova najuže porodice predsednika Aleksandra Vučića, najava je zastrašujućeg terora koji se u Prištini sprema za srpski narod u pokrajini“, naglasio je Petković.
On je obavestio gošću da su Srbi na Kosovu i Metohiji odlučni da se na miran i nenasilan način suprotstave pretnjama koje svakodnevno stižu iz Prištine.
Kako je rekao, Srbi neće odustati od svojih opravdanih zahteva, da se puste na slobodu neosnovano uhapšeni, da se povuče kosovska policija sa dugim cevima i oklopnim vozilima sa severa i da Kfor garantuje da više neće dolaziti na sever i da se uklone spiskovi za hapšenje najviđenijih Srba, a formiranje Zajednice srpskih opština je uslov za vraćanje Srba u institucije.
Petković je sagovornici preneo i uveravanja da će Beograd nastaviti da čuva mir i stabilnost, kao i do sada i da je na Prištini sva odgovornost za novonastalu situacijuna Kosovu.
On je naglasio značaj zahteva koji je Srbija uputila komandantu Kfora o vraćanju srpske vojske i policije na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244.
„Značaj Misije UN na Kosovu i Metohiji u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava je nemerljiv i shodno tome očekujemo de će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i sprečiti sve one koji prete destabilizacijom regiona i novim konfliktima“, rekao je Petković.