Vesti
Svet
Japan usvaja plan za maksimiziranje nuklearne energije
23.12.2022. 20:00
Izvor: Danas
Japan usvaja plan za maksimiziranje nuklearne energije
Japan je danas usvojio plan kojim produžava životni vek nuklearnih reaktora, menja stare i planira izgradnju novih, praveći zaokret nakon što je država pogođena katastrofom u Fukušimi zbog čega je planirala da opbustavi proizvodnju atomske energije.
Suočeni sa globalnom nestašicom goriva, rastućim cenama i pritiskom da se smanje emisije ugljenika, japanski lideri su se okrenuli nuklearnoj energiji najavljujući najjasniju obavezu do sada nakon ćutanja o temama poput mogućnosti izgradnje novih reaktora.
Prema novoj politici, Japan će maksimalno iskoristiti postojeće reaktore tako što će ponovo pokrenuti što je moguće više njih i produžiti radni vek ostarelih preko granice od 60 godina. Vlada se takođe obavezala da će razviti reaktore sledeće generacije.
Gašenje većine atomskih centrala u Japanu usledilo je nakon nuklearne katastrofe u elektrani Fukušima posle zemljotresa i cunamija 2011. godine.
Ipak, odobrenja za ponovno pokretanje nuklearnih reaktora koji su u mirovanju stizala su polako od katastrofe u Fukušimi, što je dovelo do strožijih bezbednosnih standarda.
Komunalna preduzeća su se u protekloj deceniji prijavila za ponovno pokretanje 27 reaktora. Sedamnaest je prošlo bezbednosne provere, a samo 10 je nastavilo sa radom.
Premijer Fumio Kišida rekao je da planira da natera kabinet da odobri novu nuklearnu politiku i podnese potrebne zakone parlamentu.
Plan je juče podržala Uprava za nuklearnu regulaciju, japanska nuklearna straža. Nova pravila o bezbednosnoj inspekciji tek treba da budu usvojena i usvojena od strane parlamenta.
Komesar regulatornog organa, Šiniči Jamanaka, rekao je na konferenciji za novinare da će nova bezbednosna pravila koja zahtevaju operativne dozvole svake decenije nakon 30 godina biti bezbednija od trenutne jednokratne opcije produženja na 20 godina za reaktore stare 40 godina.
Većina nuklearnih reaktora u Japanu starija je od 30 godina. Četiri reaktora koja su radila više od 40 godina dobila su dozvolu za rad, a jedan je trenutno na mreži.
Prema novoj politici, Japan će se takođe zalagati za razvoj i izgradnju „inovativnih reaktora sledeće generacije“ koji će zameniti oko 20 reaktora koji su sada predviđeni za razgradnju.