Vesti
Svet
Sukobi, suzavac i nemiri u Parizu
24.12.2022. 20:00
Izvor: Politika
Sukobi, suzavac i nemiri u Parizu
Pariz – U Parizu su izbili sukobi između policije i pripadnika kurdske zajednice zbog ubistva trojice Kurda, a nekoliko automobila je prevrnuto u blizini Trga Republike gde se tradicionalno održavaju demonstracije.
Sukobi su izbili kada su neki demonstranti napustili trg i gađali policiju koja je odgovorila suzavcem.
Ova dešavanja su odgovor na pucnjavu kada je juče naoružani napadač ubio trojicu Kurda u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u prometnom delu Pariza u trenutku kada se kurdska zajednica spremala da obeleži desetu godišnjicu nerazjašnjenog ubistva tri aktivistkinje.
Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.
Nakon saslušanja osumnjičenog, istražitelji su prvobitnim optužbama za ubistvo dodali i rasističke motive, saopštilo je tužilaštvo, prenosi Tanjug.
Kurdski demokratski savet u Francuskoj pozvao je preko društvenih mreža i svoje veb stranice na okupljanje danas u podne na Trg Republike.
Na Trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave.
Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.
„Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti”, izjavio je za televiziju BFM Berivan Firat, portparol CDK-F.
Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje godišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.
„Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja”, izjavio je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.