Vesti
Politika
Derek Šole u Beogradu u četvrtak: O energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku Srbije ka EU
08.01.2023. 20:00
Izvor: Kurir
Derek Šole u Beogradu u četvrtak: O energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku Srbije ka EU
Beograd - Savetnik Stejt departmenta Derek Šole (Chollet) razgovaraće 12. januara u Beogradu sa zvaničnicima Vlade Srbije o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije u pogledu pristupanja Evropskoj uniji (EU).
Kako je saopštio Stejt department, on će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom.
Pre Srbije, Šole će posetiti Severnu Makedoniju, Prištinu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).
Cilj posete, od 11. do 13. januara, jeste da se "podvuče trajna posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu na Zapadnom Balkanu". U Skoplju će savetnik američkog Stejt departmenta sa zvaničnicima vlade razgovarati o energetici, ekonomiji i borbi protiv korupcije.
Šole će u Prištini sa kosovskim zvaničnicima, drugim političkim liderima i predstavnicima civilnog društva razgovarati o naporima SAD da pomognu u unapređenju kosovskih evroatlantskih integracija, uključujući i dijalog uz podršku EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, usredsređenih na međusobno priznavanje, navedeno je u saopštenju.
Pre posete Zapadnom Balkanu, Šole će u UAE od 8. do 10. januara učestvovati na prvom sastanku radnih grupa foruma Negev o regionalnoj saradnji.
Na marginama ovih multilateralnih sastanaka, Šole će sa zvaničnicima Emirata razgovarati o najnovijim regionalnim i globalnim dešavanjima, uključujući i rat u Ukrajini.