Vesti
Svet
Ukrajina, Iran...Šta je Bajden zaključao?
10.01.2023. 20:00
Izvor: B92
Ukrajina, Iran...Šta je Bajden zaključao?
Vašington -- Američko ministarstvo pravosuđa pregleda potencijalno poverljive dokumente iz vremena kada je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD.
Pronađeni su u njegovoj bivšoj kancelariji u nevladinoj organizaciji u Vašingtonu, saopštila je Bela kuća.
Bajdenov advokatski tim otkrio je oko 10 dosijea u zaključanom ormaru u "Pen Bajden centru" u Vašingtonu u novembru, rekao je njegov advokat, a oni su predani Državnom arhivu, prenosi Rojters.FBI je uključen u istragu poverljivih dokumenata pronađenih u ovoj nevladinoj organizaciji, a američki državni tužilac Merik Garland zamoljen je da pregleda dokumente, prema izveštaju "CBS Njuz".
Izvor upoznat s predmetom je rekao američkoj televiziji da serija dokumenata ne sadrži nuklearne tajne, a nije naveden stepen njihove klasifikacije i poverljivosti. Američki mediji takođe navode da su pronađeni poverljivi dokumenti o Iranu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Ukrajini.
Bajdenov specijalni savetnik, Ričard Zauber, naveo je u izjavi za CBS u ponedeljak da su dokumente otkrili neposredno pre izbora za Kongres advokati američkog predsednika koji su raščišćavali kancelarijski prostor.
Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.