Vesti
Svet
General Gerasimov novi komandant Združenih snaga ruske vojske
11.01.2023. 20:00
Izvor: Politika
General Gerasimov novi komandant Združenih snaga ruske vojske
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova za komandanta združene grupe snaga u Ukrajini.
"General armije Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, imenovan je za komandanta Združene grupe trupa", saopštilo je ministarstvo.Precizira se da su njegovi zamenici postali glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin, glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov i zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim, navodi se u zvaničnom izveštaju Ministarstva odbrane Rusije.

Prethodno je general-pukovnik Aleksandar Lapin imenovan za načelnika Glavnog štaba Kopnene vojske Oružanih snaga.

"Glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin imenovan je za zamenika komandanta ruske združene grupe snaga u okviru specijalne vojne operacije", navodi se u izveštaju.U resoru su naglasili da je povećanje broja rukovodstva Specijalne vojne operacije povezano je sa proširenjem obima zadataka koji se u toku nje rešavaju. Pored toga, reč je i o potrebi za boljom interakcijom između svih redova ruske vojske, kao i unapređenju kvaliteta podrške i efikasnosti komandovanja i upravljanja trupama.