Vesti
Politika
Zaharova: Evropljani se suočili sa nezavidnom sudbinom američkog vazala, gubeći svoje pozicije u svetskoj politici i ekonomiji
11.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Zaharova: Evropljani se suočili sa nezavidnom sudbinom američkog vazala, gubeći svoje pozicije u svetskoj politici i ekonomiji
Rusija je saopštila da Evropska unija postaje vazal NATO, reagujući na potpisivanje zajedničke deklaracije u kojoj su se dve organizacije obavezale da će produbiti saradnju kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, rekla je da taj potez „potvrđuje potpunu podređenost Evropske unije zadacima severnoatlantskog bloka, koji je instrument za nasilnog osiguravanja interesa SAD“, prenio je Rojters.
U deklaraciji NATO i EU su naveli da su suočeni sa najvećom pretnjom evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija i da brutalni rat Rusije protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i principe Povelje Ujedinjenih nacija.
Oni su se obavezali da će „partnerstvo podići na viši nivo“ kao odgovor na rastuće prijetnje i izazove.Zaharova je rekla da su se Evropljani suočili sa „nezavidnom sudbinom američkog vazala, gubeći svoje pozicije u svetskoj politici i ekonomiji, padajući svakim korakom u sve veću zavisnost od Vašingtona“.
Rojters dodaje da je izjava bila u skladu sa naporima Moskve da rat u Ukrajini predstavi kao dio egzistencijalne borbe sa zapadnim zemljama za koje kaže da su usmerene na rusko uništenje.
Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici osudili su rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno otimanje zemlje, dok je Ukrajina obećala da će se boriti dok i posljednji ruski vojnik ne bude izbačen sa njene teritorije.
SAD su demantovale tvrdnje Moskve da želi da uništi Rusiju, a predsjednik Džozef Bajden je upozorio da bi sukob između Rusije i NATO mogao da izazove Treći svetski rat, prenose Vijesti.