Vesti
Svet
Hrvati se u Zambiji brane sa slobode
12.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Hrvati se u Zambiji brane sa slobode
Osmoro Hrvata koji su u Zambiji optuženi za trgovinu ljudima moći će da se brane sa slobode nakon što polože kauciju i pasoše, odlučio je danas sud u Zambiji, čije vlasti su ih optužile za trgovinu ljudima.
Sud u Ndoli je odlučio da se moraju redovno javljati policiji i regulisati svoj boravak u Zambiji, javila je danas agencija Hina, pozivajući se na diplomatske izvore.
Hrvatski državljani su već mesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli, a prvi put su se pojavili pred sudom u utorak.
Optuženi su za pokušaj trgovanje ljudima i falsifikovanje dokumenata, a izjasnili su se da nisu krivi.
Reč je o četiri bračna para, uhapšena početkom decembra na aerodromu u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima i valjanost dokumenata o usvojenju maloletne dece iz Konga.
Advokat uhapšenih Kelvin Silvimba u utorak je uložio zahtev da se optuženi Hrvati, uz kauciju, puste da se brane sa slobode, dok se državni tužilac Fransis Mulenga usprotivio tom predlogu tvrdeći kako postoji opasnost da pobegnu.
Sud je danas, nakon saslušanja svedoka, odlučio da se Hrvati mogu braniti sa slobode nakon što ispune tražene uslove.
Na današnjem ročištu sedočile su recepcionarka i još jedna zaposlenica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odseli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema deci.
Treća je je svedočila službenica imigracione službe aerodroma u Ndoli gde su uhapšeni.
Službenik hrvatske ambasade u Južnoj Africi, koja pokriva i Zambiju, posjtio je pritvorene Hrvate nekoliko puta, a pokušao je da poseti i decu, koja sada imaju hrvatske dokumente.
Decu su preuzele lokalne socijalne službe, a hrvatskom diplomati nije omogućeno da ih poseti. navodi Hina.
Hrvatski ministar za rad i socijalnu politiku Marin Piletić juče je na pres-konferenciju o „slučaju Zambija“ rekao da je do sada u Hrvatskoj usvojeno 131 dete iz Konga i da će biti proverena legalnost svih odluka o usvajanjima iz Demokratske Republike Kongo.
Sva su deca usvojena u razdoblju od 2012. do danas, a porodice u koje su došli usvojenici nisu bile ni pod kakvim nadzorom centara za socijalni rad „jer to nije bilo predviđeno“. Ministar Piletić je najavio da će se izmenama zakona to promeniti.
On je naveo da postoji još osam parova iz Hrvatske koji su u postupku usvajanja dece iz Konga i koji još nisu otišli u tu državu da preuzmu decu.
Piletić je kategorički odbacio odgovornost države u „slučaju Zambija“.
„Nipošto ovo nije greška hrvatskih institucija“, rekao je ministar za rad i socijalnu politiku.