Vesti
Svet
Tehnički kvar se smatra uzrokom eksplozije na gasovodu u Litvaniji
14.01.2023. 20:00
Izvor: Politika
Tehnički kvar se smatra uzrokom eksplozije na gasovodu u Litvaniji
VILjNUS – Eksplozija na gasovodu na severu Litvanije zbog koje je evakuisano jedno selo je najverovatnije izazvana tehničkim kvarom, rekao je danas šef litvanske kompanije zadužene za transport gasa.
U eksploziji koja se dogodila sinoć oštećen je gasovod kompanije Amber Grid na severu Litvanije, ali nije bilo stradalih, objavio je lokalni operator na svom portalu.U vreme eksplozije se širio plamen visok 50 metara. Iz predostrožnosti evakuisano je oko 250 ljudi iz obližnjeg sela Valakeliaja.
Požar je ugašen do ponoći i meštani su se danas vratili u svoje domove, a počeli su radovi na popravci oštećenog gasovoda.
„Jedan od mogućih uzroka eksplozije je da je izazvana greškama na zavarenim spojevima gasovoda ali istraga će dati sve odgovore u narednih nekoliko dana”, rekao je Nemunas Biknius, šef grupe AB Amber Grid, operatora litvanskog sistema prenosa prirodnog gasa.On je rekao da ne veruje da je eksplozija rezultat neke namerne aktivnosti i da veruje da se radi o nesrećnom slučaju, javlja Beta.
Gasovod prevozi gas od litvanske baltičke luke Klaipeda do susedne Letonije.
Susedna gasovodna cev nije oštećena i njom je nastavljeno snabdevanje gasom potrošačima u toj oblasti, saopštila je grupa Amber Grid.
Litvanija je prekinula sav uvoz ruskog gasa u aprilu 2022. godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Zemlja uvozi gas iz više zemalja preko terminala za tečni prirodni gas Klaipeda izgrađenog pre jedne decenije. Taj terminal zadovoljava porebe Litvanije za prirodnim gasom i omogućuje isporuke susednim zemljama.