Vesti
Svet
Nisam siguran da je Putin živ
19.01.2023. 20:00
Izvor: Politika
Nisam siguran da je Putin živ
KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, tokom današnjeg video obraćanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao je da nije „sasvim siguran” da je ruski predsednik Vladimir Putin živ i da donosi odluke u Rusiji.
„Ne razumem baš sa kim da razgovaram i o čemu. Nisam siguran da je predsednik Rusije, koji se ponekad pojavljuje uz pomoć tehnike hroma ki, zaista on”, rekao je Zelenski, komentarišući mogućnost mirovnih pregovora Kijeva i Moskve. „Hroma ki” je tehnika vizuelnih efekata koja se koristi kako bi se izmenila pozadina iza osobe na snimku. Kako prenosi Kijev Indipendent, postoje osobe koje veruju da je Putin koristi tokom televizijskih nastupa kako bi delovalo da je on na određenom mestu događaja, dok se zapravo nalazi na nekoj bezbednoj lokaciji.
Zelenski je rekao da je Ukrajina učinila sve što može da diplomatskim putem oslobodi svoje teritorije, ali da to nije uspelo. „Mirovni pregovori još nisu mir”, rekao je Zelenski, prenosi Tanjug.MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas Kijevu da što pre shvati da Rusija i ruski predsednik Vladimir Putin postoje i da će postojati. Peskov je na taj način reagovao na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je, tokom obraćanja putem video linka na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekao da sumnja da je ruski predsednik Vladimir Putin živ i da nije siguran s kim treba voditi potencijalne pregovore.„Jasno je da su Rusija i Putin za sadašnju Ukrajinu i Zelenskog veliki problem. I jasno je da bi, čisto u psihološkom smislu, Zelenski više voleo da nema ni Rusije ni Putina, ali što pre shvati, što pre ukrajinski režim shvati da Rusija i Putin postoje i da će postojati i da će pre ili kasnije morati da se okanu svega ruskog, to bolje za takvu zemlju kao što je Ukrajina”, rekao je Peskov obraćajući se novinarima.
On je poručio da će zahtevi Rusije biti ostvareni „na ovaj ili onaj način” i što pre oni budu uzeti u obzir, to će Ukrajina pre moći da počne sa obnovom, prenosi Sputnjik.
Zelenski je prethodno rekao da nije „sasvim siguran” da je ruski predsednik Vladimir Putin i dalje živ i da donosi odluke u Rusiji.