Vesti
Politika
Vučić prvo sa nemačkim ambasadorima i Saracinom, pa sa diplomatskom petorkom: Šta je crvena linija
20.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Vučić prvo sa nemačkim ambasadorima i Saracinom, pa sa diplomatskom petorkom: Šta je crvena linija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorima Nemačke u regionu, kao i sa predstavnicima Vlade Nemačke, uključujući i specijalnog izaslanika Manuela Saracina, dok će se popodne sastati sa diplomatskom petorkom EU i SAD nakon njihovog boravka u Prištini.
Na Instagram nalogu Budućnostsrbijeav Vučić je objavio da je sagovornicima iz Nemačke ponovio stavove o regionalnoj saradnji.
Naglasio sam važnost koju Srbija pridaje odnosima sa Nemačkom i ponovio čvrste pozicije naše države kada je reč o saradnji u regionu i poštovanju međunarodnog prava, naveo je Vučić u razgovoru sa nemačkim ambasadorima u Beogradu, Tirani, Sarajevu, Skoplju, Podgorici i Prištini.
Predsednik Vučić sastaće se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog sa Prištinom Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a nakon sastanka predvidje su kratke izjave, prenela je Beta.
Kako je potvrđeno u Predsedništvu Srbije, razgovoru će prisustvovati i savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Francuske i Nemačke – Imanuel Bon j Jens Pletner, kao i diplomatski savetnik premijera Italije Frančesko Tal.
Sastanak će biti održan u vili Mir, a izjave se očekuju oko 17 časova.
Prethodno, diplomatska petorka je tokom prepodneva boravila u Prištini, gde se susrela sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i drugim zvaničnicima.
Vučić je ranije, govoreći o poseti diplomatske petorke, rekao da mu „velikaši“ dolaze oko Svetog Jovana (koji se slavi danas) kao i da će njima ponoviti da je u francusko-nemačkom planu za Kosovo koji je tema od jesenas, crvena linija priznanje Kosova u Ujedinjenim nacijama.
Kurti tvrdi da je u oktobru Srbija definitivno odbila ovaj plan, ali da ga Kosovo u potpunosti prihvata, dok je Vučić više puta izjavljivao da je plan uručen u formi non pejpera, odnosno nezvaničnog dokumenta, i da je Srbija uzvratila svojim non pejperom.
Nemački diplomata Saracin, upitan u intervju za portal i list Nova, zašto se plan krije od javnosti, odgovorio je da je to stoga kako bi se izgradila atmosfera poverenja između srpskih i albanskih lidera sa Kosova.