Vesti
Svet
Predsednik Izraela pozvao EU da iskoreni antisemitizam
26.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Predsednik Izraela pozvao EU da iskoreni antisemitizam
Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je danas da je antisemitizam u porastu u zapadnom svetu i apelovao na Evropsku uniju da osigura bezbedan život Jevreja na kontinentu na kojem se dogodio Holokaust.
Povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januara, Hercog je poslanicima Evropskog parlamenta rekao da bi zemlje i zvaničnici EU trebalo da iskorene antisemitizam zakonom, obrazovanjem i bezbednošću.
„Morate pratiti znake upozorenja, primetiti simptome pandemije atisemitizma i boriti se protiv toga po svaku cenu. Nažalost, slika je uznemirujuća, duboko uznemirujuća. Antisemitski diskurs kulminira ne samo u mračnim režimima, već i u srcu slobodnog, demokratskog Zapada“, rekao je Hercog.
Naveo je da je antisemitizam ojačao tokom pandemije korona virusa jer su oštre mere poput „zaključavanja“ doprinele širenju mržnje putem interneta.
Hercog je rekao da se antisemtizam širi „rekordnim tempom, pritiskom na dugme“, i dodao da je između objave na Fejsbuku i razbijanja nadgrobnih spomenika „manje rastojanje nego što se misli“.
U Nemačkoj je dokumentovano više od 2.700 antisemitskih incidenata 2021. godine, uključujući 63 napada i šest slučajeva ekstremnog nasilja. Evropska agencija za fundamentalna prava navela je da devet od 10 Jevreja misli da je antisemitzam pojačan u njihovoj zemlji. Incidenti i govor mržnje su u porastu i u SAD.
Međunarodni dan sećanja na Holokaust obeležava se na godišnjicu oslobođenja logora smrti Aušvic-Birkenau, u kojem je nacistička Nemačka masovno ubijala Jevreje u okviru plana za istrebljenje tog naroda u Evropi.
Snage nacističke Nemačke ubile su 1,1 milion ljudi u Aušvicu, među kojima je najviše bilo Jevreja, ali i Poljaka, Roma i drugih. U Drugom svetskom ratu, nacisti i njihovi saradnici su ubili oko šest miliona evropskih Jevreja i milione pripadnika drugih naroda, uključujući 1,5 miliona dece.