Vesti
Svet
Pavel definitivno novi predsednik Češke, čestitao i Zeman
28.01.2023. 20:00
Izvor: Danas
Pavel definitivno novi predsednik Češke, čestitao i Zeman
Nezavisni kandidat sa biračkim jezgrom medju liberalima i u desnom centru, general u penziji, bivši načelik Generalštaba Armije Češke i šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel pobedio je u drugom krugu izbora za predsednika Češke i osvojio 58,3 odsto glasova.
Nakon prebrajanja svih glasova njegov protivkandidat, bivši populistički premijer i lider opozicione stranke ANO Andrej Babiš, peti najbogatiji milijarder u Češkoj, osvojio je 41,6 odsto glasova.
Žestoka predizborna kampanja stvorila je utisak medju Česima da se radi o dramatičnom izboru i u drugom krugu na birališta je izašlo rekordnih 70,25 odsto od 8,25 miliona registrovanih birača.
Generalu Pavelu čestitao je odlazeći predsednik Miloš Zeman i poželeo mu da bude dobar predsednik, iako je u kampanji podržavao Andreja Babiša i preporučivao Česima da izaberu njega.
„Ishod me je iznenadio. Očekivao sam da pobedi možda Pavel, ali ne sa 16 procenata razlike“, kazao je večeras Zeman.
U štab generala Pavela u Prag stigla je slovačka predsednica Zuzana Čaputova, mada je neočekivano da lično čestita, i poručila da je pobeda generala signal društvu da pristojnost i istinoljubivost nisu slabost.
Novom predsedniku čestitao je nemački predsednik Frank Valter-Štajnmajer, ali i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je istakao njegovu podršku Ukrajini.
Petr Pavel kao i sadašnja češka koaliciona vlada desnog centra na čelu sa premijerom Petrom Fijalom proevropski je orijentisan, smatra da je članstvo u NATO najveća garancija bezbednosti Češke a zalaže se za pomoć Ukrajini, premda ne beži od ideje mirovnih pregovora sa Rusijom iako smatra da trenutno zbog odsustva volje Rusije za to nema šanse.
Kao šef Vojnog komiteta NATO general Pavel je svojevremeno posle ruske aneksije Krima vodio pregovore sa ruskim načelnikom Generlaštaba Pavlom Gerasimovom.
„Moj stav je bio da iako ne možemo da obnovimo odnose kakvi su bili pre aneksije da moramo ipak da nastojimo da imamo sa Rusijom makar neki vid komunikacije. Jer što je duži period kada uopšte ne razgovaramo počećemo pogrešno da interpretiramo korake druge strane, što može da nas vodi ka sukobu koji niko ne želi“, kazao je o tim pregovorima Pavel.
General Pavel najavio je u kampanji da bi njegova druga inostrana poseta, jer u prvu češki predsednici i premijeri tradicionalno odlaze u Slovačku, vodila u Varšavu da uveri još jednom Poljake da će Češka spremno ispunjavati sve obaveze kolektivne odbrane iz člana 5. sporazuma NATO.
Poljsku i baltičke republike šokirala je izjava Pavelovog protivkandidata Babiša u kampanji da ako bi ih napala Rusija on kao predsednik ne bi pritekao u pomoć ni slao češke vojnike da za njih ginu bez obzira na obavezu kolektivne odbrane.
General Pavel najavio da će poštovati ovlašćenja koja mu daje Ustav i to da spoljnu politiku zemlje kreira vlada i odgovorna je za nju.
U spoljnopolitičke prioritete svih čeških vlada do sada, bez obzira sa kog dela političkog spektra, pa i Fijaline jeste što je moguće brža evrointegracija Zapadnog Balkana.