Vesti
Svet
Borelj: Rat u Ukrajini bio geopolitičko buđenje EU
15.02.2023. 20:00
Izvor: Politika
Borelj: Rat u Ukrajini bio geopolitičko buđenje EU
STRAZBUR – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je rat u Ukrajini istakao važnost zajedničke bezbednosne i odbrambene politike.
„To je bilo buđenje za Evropu, geopolitičko buđenje”, rekao je on na sednici Evropskog parlamenta govoreći uoči godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, navedeno je na sajtu EU.Borelj je kazao da je, kao što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao nekoliko dana nakon napada, ovo prekretnica, ali ne samo za Nemačku, već za celu Evropu.
„Buđenje pred novom realnošću za nas, a to je rat, koji smo uklonili sa našeg intelektualnog horizonta. Smanjili smo oprez, a dokaz za to je izuzetno nizak nivo naših vojnih zaliha i ograničen kapacitet naše odbrambene industrije da ih popuni”, istakao je Borelj, prenosi Tanjug.Prema njegovim rečima, ruski napad na Ukrajinu je poziv za buđenje, jer Evropu vodi u novi svet.Borelj je kazao da je EU podržala Ukrajinu vojno, ekonomski, finansijski, diplomatski, koliko je mogla – mnogo, ali prema njegovom mišljenju, nedovoljno.
„Ja nisam ratni huškač... Ne volim rat. Naravno, više volim mir kao i svi, to ne treba da ponavljamo. Ali ono što moramo da ponovimo i o čemu treba da razgovaramo je kako se postiže mir”, kazao je on.
Prema Boreljovim rečima, da bi bio postignut mir, EU „mora da nastavi da vojno podržavamo Ukrajinu više nego do sada”.
„Da biste došli do mira, prvo morate pobediti u ratu. I možete vojno pomoći Ukrajini i istovremeno ulagati sve diplomatske napore”, dodao je on.